Makrodigit Automata Import

A szolgáltatással minden magyarországi számlaíró számláját be lehet olvasni a Makrodigit könyvelő programok számára.

Makrodigit kontírozás szolgáltatás

A Makrodigit 2017 novemberétől elindította a MAI szolgáltatást.
A MAI a Makrodigit Automata Import rövidítése. A szolgáltatással minden magyarországi számlaíró program számláját be lehet olvasni a Makrodigit könyvelő programjai számára.

Hol, hogyan érhető el a szolgáltatás?

konverzio.makrodigit.hu oldalon érhető el a szolgáltatás.
Belépni az e-mail címével tud, a jelszava a makrodigit ügyfélkódja (4 jegyű szám, amit átírhat).

md_konverzio_login.JPG

Hogyan állítható elő a vevő számlák adata bármelyik számlázó programban?

Minden számlaíró program rendelkezik a NAV Adatszolgáltatás funkcióval (Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás), aminek segítségével létrejön egy XML állomány, amit mi majd átalakítunk. Bizonyos, többnyire webes számlaíró programok az elkészített állományt tömörített fájlként (ZIP) töltik le. Ezeket a konverzió előtt ki kell csomagolni. (A fájlra jobb egér gombbal kattintunk és kicsomagolás ide.)

Mi a konverzió menete?

Az XML állományt a képernyőn betöltjük, megadjuk a könyvelés módját, aztán megadjuk áfa kulcsonként a kontírozáshoz szükséges főkönyveket, majd letöltjük a konverzió eredményét, ami egy olyan állomány, amit a Makrodigit be tud olvasni.

Hogyan tesszük be a számlákat a könyvelésbe?

A létrejött állományt, amit a böngésző letöltött valószínűleg a letöltések mappába, másoljuk át a Makrodigit mappán belüli db mappában található céges almappába. A lementett fájlt a Makrodigit programba az "Új sor beadása" >> "Vevő napló" >> "Import file beolvasása" menüpontban tudja lekönyvelni.

Mit tegyen, ha nem tudja, hol is van ez a Makrodigit mappa, amin belül a db mappát kellene keresni?

A Makrodigit ikonjára rá kell kattintani az egér jobb gombjával és a tulajdonságok-ra kell ütni. A feljövő ablakban az indítás helyénél szerepel a mappa, amit keresünk. Ezt érdemes kijelölni és ctrl+c-t nyomni, majd egy intézőbe beilleszteni ctrl+v-vel.

Mit tegyen, hogyha bemásolta az állományt a makrodigit db könyvtárán belül a megfelelő céghez, de nem látja mégsem?

mai_import.png

A főmenü "Könyvtárak és adatbázis" menüpontban meg lehet nézni, hogy mi van beállítva „Import könyvtár”-nak. Hogyha más, mint ami „Makrodigit adat könyvtár", akkor a program az import mappában keresi a cégkód szerinti almappát és abban a fájlokat, tehát ebben az esetben vagy az import mappa helyét kell átállítani a Makrodigit adat könyvtárra, vagy pedig a konvertált fájlt a helyes import mappában létrehozott cégkód almappába kell menteni.