A Légimentés© szolgáltatás

Mindazon ügyfeleknek, akik nem, vagy nem rendszeresen vagy nem teljesen biztonságos helyre mentik adataikat.

A Légimentés© a Makrodigit ingyenesen induló szolgáltatása mindazon ügyfeleknek, akik nem, vagy nem rendszeresen és nem teljesen biztonságos helyre (saját gépre vagy pen drive-ra) mentik adataikat, viszont szeretnék azokat biztonságban tudni. A légimentés felhasználónként egyedi jelszóval tömöríti az adatbázisokat és azokat a Magyar Telekom szerverparkjában tárolja. Az adatokhoz a feladón kívül senki nem fér hozzá, a feladó ügyfél viszont bármikor, sőt az adatbázis különböző állapotai között választhat (mai, tegnapi, korábbi stb.) a visszatöltésnél.

A mentés rendszeressége

A légimentés a programban alapból automatikusra van állítva, ami szerint a program minden nap az első belépésnél mentést készít az adott cégről, amibe a felhasználó belép. Ez az automatizmus a Főmenüben a „Könyvtárak és adatbázis” almenüben kikapcsolható. Lehetőség van nap végén is mentést készíteni egy mozdulattal az adott napi munkáról, a Főmenüben a „Adatmentés és visszatöltés” almenüben a „Ma módosított adatbázisok légimentése” minden céget elment ami ma változott, így egy hosszú munkanap után minden aznapi változásról egyetlen gombnyomással mentés készül. Lehetőség van egyedileg is elmenteni egy-egy céget ugyanitt a „Kiválasztott cégek légimentése” funckióval, amelynél egyenként lehet beállítani, mely cégek adatbázisait szeretnénk biztonságba helyezni, ez a funkció arra is alkalmas, hogyha többen dolgoznak egy cégen, akkor a pendrive-ra mentés helyett lehet ezt a mentéstípust is használni az adatbázisok mozgatására.

A visszatöltés lehetősége

Mivel adat-visszatöltésre általában csak adatvesztésnél, tehát remélhetőleg ritkán kerül sor, és akkor is általában a legutolsó adatbázis az érdekes, az adatbázisokat 365 napig tároljuk, ezen kívül az utolsó 5 nap mentései is mindig elérhetők. Látogasson el a legimentes.makrodigit.hu oldalra, ahol a Makrodigitnek megadott e-mail címmel és egy ahhoz ott elkészített jelszóval lehet belépni és tallózni a mentések között. A kiválasztott adatbázist le kell tölteni a saját gépre, pl. az asztalra és onnan a Főmenüben az „Adatmentés és visszatöltés”-en belüli „Visszatöltés légimentésből” menüponttal lehet pl. az asztalról betölteni a programba.

Részletes technikai leírás rendszergazdáknak

A program, hogyha ez nincs letiltva, és a program élő internet kapcsolatot észlel, akkor a fent írt módon és rendszerességgel adott adatbázisokról tömörített (zip) file-t készít a háttérben úgy, hogy a megfelelően bonyolult jelszóba az ügyfélkód egyfajta fordítása is bele kerül. Ezt a titkosított file-t a program felküldi egy ssl csatornán a DataCast.hu által üzemeltetett szerverre, ami az érkező adatot az adott ügyfélkódhoz a Makrodigit Kft-nál használt ügyfél email címmel fiókot képez és az adatokat ott tárolja. Az adatok csak az email cím tulajdonosa számára lesznek elérhetőek, ezt úgy biztosítjuk, hogy első belépéskor a légimentés honlapjáról erre az egyetlen email címre küldi ki azt a jelszót a szerver, ami a belépéshez szükséges. 
Mindenki tehát csak a saját adatait látja és csak olyan gépre tudja visszatölteni, ahol az adott ügyfélkódot használja. (Mindez azt is jelenti, hogy sem demo módban, sem másik ügyfélkódú gépen, azaz másik felhasználó által nem tölthető vissza a légimentés adat!)
A szolgáltatás során sem személyes sem céges adatokat nem kezelünk, az adatbázisok titkosítását csak a feladó ügyfélkódjára regisztrált program oldja fel.

A szolgáltatás biztonságáért Windows XP kliens oldali operációs rendszer esetén 2019. március 1. után nem vállalunk felelősséget.