Hogyan ellenőrizhető

Hogyan ellenőrizhető, hogy az online adatszolgáltatás rendben megtörtént-e

Hogyan ellenőrizhető, hogy az online adatszolgáltatás rendben megtörtént-e

A NAV oldalán

A jelentett számlákat a NAV Online Számla felületén (https://onlineszamla.nav.gov.hu ) ellenőrizheti, a bejelentkezés után a Számlák >> Adatszolgáltatások menüpontban. Ezen a képernyőn egyébként az első oszlopban található tranzakciós azonosító megegyezik a MD Számlaíró programban találhatóval.

A programban

A program egyfelől a számlaíróból történő kilépéskor jelzi, ha egy számla státuszának lekérdezése még nem történt meg, vagy ha a státuszban a NAV hibát/figyelmeztetést jelzett. Ilyenkor rákérdez a program, hogy kilépjen-e. Hogyha a felhasználó nem lép ki, akkor a program tovább tud próbálkozni az elmaradt beküldéssel.

Lehet külön is ellenőrizni, hogy milyen számlák lettek beküldve, a számlaíró program Online számla >> Jelentendő számlák menüpontjában lehet a lekérdezést elindítani. Ezen a képernyőn a Státusz legyen „Jelentendő” a NAV státusz pedig „Mindegy”, majd kattintson a RENDBEN gombra.
A program fordított sorrendbe rendezve listázza ki azokat a számlákat, amely megfelelnek a jelentési kötelezettség feltételeinek. A számla alapadatai mellet látható a NAV szöveg, amely a NAV által visszaadott állapotot jelzi és a tranzakció azonosító. Ha kapott a számla tranzakció azonosítót, akkor az azt jelzi, hogy a programba rögzített technikai felhasználó adatai helyesek és van élő internet kapcsolat és a számla lejelentése megkezdődött.
Ezzel a tranzakció azonosítóval lehet majd a NAV Online Számla felületén a számlát megtalálni, lásd feljebb. A NAV szöveg pedig tartalmazza a NAV által visszaadott státuszt, ez lehet „Elküldve”, „Feldolgozás alatt” , „Hibás” és ha minden rendben van, akkor „Feldolgozva”.