Windows 7 beállítások

2019.04.29-től mit és hogyan érdemes ellenőrizni?

error.png2019. április végétől az internetes szolgáltatások - Makrodigit esetében érintett szolgáltatás a Légimentés ©, az automatikus frissítés és a NAV online adatszolgáltatás - újfajta titkosítási eljárást használ, így Önnek emiatt a Makrodigitet és Windows operácios rendszert is mindenképpen frissítenie kell.

A Makrodigit frissítéséről itt olvashat bővebben.

Ellenőrizheti, hogy a számítógépe képes-e az új titkosítás használatára, a számlaíró programban az Online számla menüponton belül az "Új NAV Protokol..." almenüpont megnyomásával a program kiírja, hogy működik-e az online jelentés.

Tapasztalataink szerint:

  • a Windows 10-es operációs rendszerrel futó gépeken 100%-ban hibamentesen működik az újfajta titkosítás,
  • a Windows XP operációs rendszerrel futó gépek egyáltalán nem működnek együtt a NAV-val,
  • a Windows 7-es, 8-as, 8.1-es operációs rendszerrel futó gépeken pedig bizonyos esetekben nem működik az új titkosítás.

A Windows 7-es, 8-as és 8.1-es gép esetén, ha az ellenőrzés azt mutatja, hogy nem működik a  "TLS 1.2", akkor alábbi dolgokat érdemes ellenőrizni:

  • Először próbálja meg azt, hogy jobb egérgombbal rendszergazdaként indítja el a Makrodigit programot, majd belép a Számlaíróba és megnézi, hogy így jelentkezik-e a hiba üzenet. Ha nem, akkor utána már mehet simán a program indítása.
  • Ha továbbra is fennáll a probléma, akkor ellenőrizze, hogy minden Windows frissítés telepítve van-e (Vezérlőpult >> Windows Update) és azt, hogy
  • a .NET keretrendszer (Framework) legalább 4.6.2-es verzióban van-e telepítve (Vezérlőpult >> Programok telepítése). Amennyiben nem, akkor innen tudja letölteni a frissítést: https://www.microsoft.com/hu-HU/download/details.aspx?id=53344