Az első számla megírása előtti feladatok

A program telepítésével, regisztrációjával kapcsolatos feladatok, valamint a kezdeti paraméterek és a főkönyvi feladással kapcsolatos paraméterek beállítások.

Program telepítése

Új vásárlásnál a programot a letöltés oldalról tudja letölteni és telepíteni. A Makrodigit program telepítéséhez, frissítéséhez elég egyetlen telepítő fájl. A telepítés pontos menetéről a GYIK-ban olvashat.

Saját vállalkozásunk adatainak rögzítése

Új program vásárlásakor a számlaíró elindítása után fel kell vinni a saját vállalkozásunk adatait.

cegadatok.png

Ehhez az "új cég" sorra nyomjon ENTER-t.
Töltse ki az adatokat értelemszerüen. Minimálisan adja meg a vállalkozása nevét, címét, adószámát, a számlavezető bank nevét és a bankszámla számát.

Amennyiben a Makrodigittel könyvelik a céget, úgy fontos, hogy a könyvelés mezőben válassza ki a megfelelő könyvelési módot, cég esetén kettőst, egyéni vállalkozó esetén pénztárkönyvet. 

A rögzítő képernyőn három különböző színű mező fordulhat elő  

a sárga az aktív mező színe,
a világoskék közvetlenül kitölthető mező,
a sötétkék pedig a jobbra nyíl vagy ENTER lenyomásával lista alapján vagy részletező adatok megadásával tölthető ki.

Regisztráció

Új vásárlók esetében a regisztrációhoz szükséges információkat e-mail-en küldjük ki.

Az emialhez csatolt (INI) fájlt másoljuk be a Makrodigit program könyvtárába (amit a telepítéskor megadtunk, ezt az [F4] is megmutatja). A bemásolás után indítsuk újra a Makrodigit programot.

A regisztráció ellenőrzésére Önnek több lehetősége is van:

  • Lépjen be a Számlaíró modulba és válassza ki a saját vállalkozását. A kiválasztott vállalkozás neve jobb alsó sarokban lesz látható. Az "Év választás" menüpontban írja be az aktuális évszámot. Amennyiben a felirat alatti panel szürke a jobb alsó sarokban, akkor minden rendben, ha piros, úgy DEMO üzemmódban, ha sárga, akkor határidős regisztrációval fut a program.
  • Indítsa el a programot, majd nyomja meg az F4-gépinfo gombot. Keresse meg a képernyőn a vevőkódra vonatkozó részt. Itt láthatja a program által ismert regisztrációkat. Amennyiben az aktuális könyvelési év mellett „Regisztrált” vagy „Előzményes, Regisztrált” felirat látható, a program teljes körűen működik.

Amennyiben szükséges, - azaz a jobb alsó sarokban a kiválasztott cég neve alatti panel PIROS vagy SÁRGA, - úgy a regisztrációhoz meg kell adnia a program által kiírt Kérdés kódot és a regisztrálni kívánt cég nevét is.

A Makrodigit programoknál a Kérdés kód a következő útvonalon érhető el: Makrodigit keretprogram >> Belépés a regisztrálandó programba >> Cég kiválasztása (többcégesnél mindegy) >> Regisztráció >> Regisztrációs válaszkód beírása >> Kérdés kód

Vevőkódot választani csak akkor lehet, ha többféle is fel van telepítve. A Regisztrált cég neve az egycéges programnál fontos.

Új számlatömb nyitása  

Az előtag/utótag megadásával állíthatjuk be, hogyan nézzen ki a számlaszám. [előtag]9999[utótag]

Nyitás dátuma az első számla dátuma, a zárás dátuma legyen üres.

A típus mezőre nyomjon ENTER-t és válassza ki a Számla típust.

A "Készpénz feladás" mezőben kell megadni azt a főkönyvi számot, ahova készpénzes számlák bruttó összegét szeretnénk könyvelni,
jellemzően: 381 - Pénztár

Az "Átutalás feladás" mezőben kell megadni azt a főkönyvi számot, ahova a NEM készpénzes számlák bruttó összegét szeretnénk könyvelni,
jellemzően: 311 - Belföldi vevők

Tételek a számlázáshoz  

Tételek a számlázáshoz >> Felvitel vagy módosítás

A főkönyvi feladáshoz fontos mezők:

  • VTSZ: csak a fordított adózás alá eső mezőgazdaságban érintett, illetve egyes vas- és acélipari termékek értékesítésekor kötelező kitölteni
  • ÁFA bevallás sor: melyik áfa bevallás sorban kell szerepeltetni a tételt, pl: "7, Értékesítés, 27%-os" vagy "4, Adómentes belföldi értékesítés"
  • ÁFA bevallás sora bontáshoz: alapesetben "0, (Nincs ÁFA kapcsolat)", de fordított adózás vagy tárgyi eszköz értékesítés esetén a további részletező áfa bevallás sort kell beálítani, pl.: "100m, Fordított ÁFÁ-s értékesített mezőgazd. termék a 04-.sorból"
  • Árbevételi főkönyv: Könyvelés helye a nettó összeghez
  • ÁFA főkönyv: Könyvelés helye az ÁFA összegéhez (Evásnál ez is a nettóhoz kerül)

Beállítások, példányszám  

Főmenü >> Beállítások, példányszám

VÁLTOZÁS! A hatályos jogszályok szerint nem kell megkülönböztetni és jelölni a példányokat, ezért 2019-től a Makrodigit számlaíró program hasonlóan más programokhoz, alap állapotában sem azt nem írja rá a számlára, hogy eredeti/másolat, sem a példányszámot, mert ezek nem kötelező kellékei a számlának. Aki mégis szeretné ezeket a számlán látni, az be tudja állítani a Beállítások, példányszám menüpontban.

Példányszám: azt tudja itt beállítani, hogy a számla véglegesítésekor hány példányban készüljön a számla.

Példányszám és "Eredeti" szöveg kiírása:
"Igen" esetén az első példányra felkerül az "Eredeti" megjelölés, a másolati példányokra pedig a másolt sorszáma és az "Áfa visszaigénylés nem alkalmas" felirat.
"Nem" beállítás esetén ezek a megjelölések elmaradnak. 

Céges beállítások  

Alapadatok >> Céges beállítások

Amenyiben az "Import fájl (.imp) készítése számlaíráskor" tulajdonság "Igen"-re van állítva, úgy a számla elkészítésével egyidejüleg elkészül az az import fájl is, ami a könyvelő program számára tartalmazza a szükséges adatokat.

Az import fájl utólag is előállítható az Átvezetés a könyvelésbe menüpontban.

Könyvtárak beállítása  

Főmenü >> Könyvtárak és adatbázis

Import könyvtár:Célszerű a „Makrodigit adat könyvtár”-nál beállított mappát beállítani. A megadott mappán belül a program cégkód szerinti almappában keresi a fájlokat.

PDF könyvtár: Ide menti a program az elkészített számlákat és pénztárbizonylatokat PDF formátumban

Átvezetés a könyvelésbe  

A számlaíró program képes az elkészült számlákról főkönyvi feladást készíteni, amely megfelelő beállítások esetén az áfa besorolást és a főkönyvi kontírozást is helyesen tartalmazza. Az import fájl készülhet a számla készítésekor folyamatosan vagy az időszak végén egyszerre. Ehhez a fenti beállításokat érdemes ellenőrizni.

Ha a számlaíró és a könyvelő programot ugyanazon a gépen használják, akkor a számla megírása és nyomtatása után a program automatikusan végrehajtja a főkönyvi feladást, külön export-import funkció indítása nélkül. Ilyen esetben célszerű a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot "Nem"-re állítani.

Ha a számlaíró program másik gépen fut, akkor a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot állítsa "Igen"-re.

Ebben a menüpontban a közvetlen és közvetett főkönyvi feladás utólag is elvégezhető, a feladás iránya minden esetben legyen "MAK, Makrodigit".

NAV online adatszolgáltatás

2018. július 1-jén hatályba lépett az a jogszabály, amely szerint a belföldi adóalanynak szóló, 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó áfa tartalmú kimenő számlákról adóhatósági adatszolgáltatást kell teljesíteni.

Változás! 2020. július 1-jétől bővül az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre, adatot kell szolgáltatni minden olyan kibocsátott vagy kiállított számla tekintetében, melyet belföldi adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állítanak ki.

Ehhez regisztrálni kell a NAV online számla felületén és létre kell hozni egy technikai felhasználót. Ennek pontos menetéről itt olvashat bővebben.