Átvezetés a könyvelésbe

Hogyan kell a számlákat átküldeni a könyvelőmnek?

A számlaíró program képes az elkészült számlákról főkönyvi feladást készíteni, amely megfelelő beállítások esetén az áfa besorolást és a főkönyvi kontírozást is helyesen tartalmazza. Az import fájl közvetlenül elküldhető a könyvelőnek a hónap végén vagy készülhet a számla készítésekor folyamatosan, illetve az időszak végén egyszerre. 

A könyvelőnek történő átküldéshez válassza a Számlaíró menüjében az "Átvezetés a könyvelésebe" menüpontot.

Ezen a képernyőn az alapértelmzett paraméterek úgy vannak beállítva, hogy a legegyszerűbben elküldhetőek legyenek a számlák adatai.

md_atvezetes_a_konyvelesbe.JPG

Ahhoz, hogy ez a szolgáltatás működjön az Alapadatok >> Cégtulajonságok menpontban fel kell vinni a könyvelő email címét.

md_konyvelo_emailcime.JPG

 

 

A főkönyvi feladásoz kapcsolódó egyéb beállítások

Tételek a számlázáshoz  

Tételek a számlázáshoz >> Felvitel vagy módosítás

A főkönyvi feladáshoz fontos mezők:

  • VTSZ: csak a fordított adózás alá eső mezőgazdaságban érintett, illetve egyes vas- és acélipari termékek értékesítésekor kötelező kitölteni
  • ÁFA bevallás sor: melyik áfa bevallás sorban kell szerepeltetni a tételt, pl: "7, Értékesítés, 27%-os" vagy "4, Adómentes belföldi értékesítés"
  • ÁFA bevallás sora bontáshoz: alapesetben "0, (Nincs ÁFA kapcsolat)", de fordított adózás vagy tárgyi eszköz értékesítés esetén a további részletező áfa bevallás sort kell beálítani, pl.: "100m, Fordított ÁFÁ-s értékesített mezőgazd. termék a 04-.sorból"
  • Árbevételi főkönyv: Könyvelés helye a nettó összeghez, kérem egyeztessen a könyvelőjével
  • ÁFA főkönyv: Könyvelés helye az ÁFA összegéhez (Evásnál ez is a nettóhoz kerül),  kérem egyeztessen a könyvelőjével

Céges beállítások  

Alapadatok >> Céges beállítások

Amenyiben az "Import fájl (.imp) készítése számlaíráskor" tulajdonság "Igen"-re van állítva, úgy a számla elkészítésével egyidejüleg elkészül az az import fájl is, ami a könyvelő program számára tartalmazza a szükséges adatokat.

Ha a számlaíró program másik gépen fut, akkor a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot állítsa "Igen"-re.

Könyvtárak beállítása  

Főmenü >> Könyvtárak és adatbázis

Import könyvtár: Célszerű a „Makrodigit adat könyvtár”-nál beállított mappát beállítani. A megadott mappán belül a program cégkód szerinti almappába készíti, illet könyveléskor itt keresi az import fájlokat.

Átvezetés a könyvelésbe  

Ha a számlaíró és a könyvelő programot ugyanazon a gépen használják, akkor a számla megírása és nyomtatása után a program automatikusan végrehajtja a főkönyvi feladást, külön export-import funkció indítása nélkül. Ilyen esetben célszerű a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot "Nem"-re állítani.

Ha a számlaíró program másik gépen fut, akkor a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot állítsa "Igen"-re.

Ebben a menüpontban a közvetlen és közvetett főkönyvi feladás utólag is elvégezhető, a feladás iránya minden esetben legyen "MAK, Makrodigit".