Szállító számlák feladása más programokból

Könyvelőirodák számára ajánljuk alábbi szolgáltatásunkat, amely szállító számlák feladását teszi lehetővé Excelből.

A szolgáltatás keretében:

 • Ön a rendelkezésünkre bocsát egy minta excel állományt, amelyet ügyfele készít a befogadott számlákról
 • átadja részünkre a kívánt beállításokat (melyik oszlopban melyik adat található, milyen főkönyvekre és áfára történjen a feladás, egyéb részletek, a megrendelő szerint)
 • a Makrodigit csapata elkészíti az Ön által rendelkezésre bocsátott excel alapján az adott cégre vonatkozó konvertert és beépíti azt a Makrodigit programba
 • a szállító számlák feladása a megszokott módon indul, (Új sor beadása/Szállító napló/Import file beolvasása) majd F9-et kell nyomni
 • ki kell választani a beolvasandó excel file-t
 • a program létrehozza belőle az import állományt és fel is tünteti a beolvasható adatok között
 • innentől végig kell menni a tételeken, szükség esetén lehet javítani/pontosítani egy-egy tételt

Megrendelőlap

letölthető innen

További technikai tudnivalók:

 • Több konverter esetén sem keverednek azok össze, mert a Makrodigit az Ön ügyfélkódja és az aktív cég kódja alapján mindig ki tudja választani a megfelelőt.
 • Az áfa kulcsát a program a bruttó és a nettó összeg aránya alapján sorolja be. Miután meghatároztuk az áfa kulcsát, pl. 27, a bruttó összeg 1,27-tel osztott, 1 Ft-ra kerekített összegét mentjük el áfaként, nettó értéknek pedig a bruttó és az általunk számolt áfa összegének különbségét könyveljük.
 • A szállító (általában 4541), nettó (általában áru vagy költség főkönyv) és áfa (általában 466) főkönyvi számait Ön adhatja meg, az áfa bevallás sorait a program választja ki a kulcsok alapján, a konverter a xx65-ös nyomtatvány 66. sorába teszi az adatokat, ettől természetesen el lehet térni az import során, illetve a főkönyveket is lehet számlánként változtatni később.

Árak:

A feladások használata az extra csomag használói számára ingyenes, (az extra csomag díjszabása itt található, tartalma pedig itt), de a konverter kialakításáért egyszeri díjat számítunk fel, amelynek mértéke függ attól, hogy egy megrendeléssel hány kérést kapunk, illetve hogy az adott feladások havi mennyisége az adott cégnél milyen volumenű, az alábbiak szerint:

Egyszeri díjak 0-100 tétel 100-500 tétel 500 tétel felett
Az első cég 8,000,- Ft 10,000,- Ft 12,000,- Ft
További cégek 5,000,- Ft 7,000,- Ft 8,000,- Ft

Az árak az áfát tartalmazzák, és a megrendeléskor fizetendők.

A fenti szolgáltatással kapcsolatos igényét kérjük, jelezze e-mailben az info (kukac) makrodigit.hu címen. 

További tudnivalók az Excel fájl formátumával kapcsolatban:

 • a fejlécben felesleges sorok nem lehetnek, az első és csak az első sor a fejléc kell legyen
 • egy számla egy sorban lehet csak és nem lehetnek üres sorok
 • egy számlának egy áfakulcsa lehet csak
 • 26 oszlopnál szélesebb nem lehet a munkalap, ha ilyen a fölösleges oszlopokat törölni kell olyan módon, hogy mindig ugyanolyan oszlopsorrendű munkalap jöjjön létre
 • az excelben a munkalap neve mindig ugyanaz kell legyen
 • a file xls vagy xlsx, tehát excel formátumú kell legyen

Technikai segédlet,

amely arra szolgál, hogy excelből történő vevő számla feladás esetén ha hiba merül fel, akkor gyors segítséget nyújtsunk az általában előforduló problémák felsorolásával.

 1. Az Excel program sokszor nem tartalmazza a saját adatbázis-kezelőjét, mert telepítéskor valamilyen okból ezt kihagyták. Ilyenkor a Makrodigit „Nem várt hibára” fut, ilyen esetben telepíteni szükséges a Makrodigit honlapjáról is elérhető ingyenes Microsoft segédprogramot: http://makrodigit.hu/letolt/AccessDatabaseEngine.exe vagy 64 bites windowshoz: http://makrodigit.hu/letolt/AccessDatabaseEngine_x64.exe.
   
 2. A feladás mindig a kiválasztott Excel file első munkalapjáról történik. Előfordulhat, hogy a file tartalmaz egy rejtett első munkalapot, amit ráadásul felfedni sem lehet, és a Makrodigit nem importál semmit. Ilyen esetekben a kívánt adatokat ki kell jelölni egérrel, és át kell másolni egy újonnan létrehozott Excel fájlba, ahol biztosan nincs rejtett munkalap.
   
 3. Előfordulhat, hogy a bruttó érték, még hogyha a képernyőn nem is látszik feltétlenül, tizedeseket tartalmaz, emiatt a feladás csak részben fut le, és 1500 sorból 100-nál kézzel kell megadni ez 1Ft-os kerekítés helyét. Ilyen esetben a „Kerekítés” Excel függvényt használva létre kell hozni egy külön oszlopban a bruttó értékek 0 tizedesre kerekített megfelelőjét és ezeket az adatokat másolás és „speciális beillesztés/csak értéket” után kell beolvastatni, így elkerülhető ez a kerekítés miatti bosszúság.
   
 4. A különböző típusú adatoknak a megrendelésben írtak szerint kell kinézni, tehát a dátumok dátum formában, a számok szám formában kell szerepeljenek. 
   
 5.  Érdemes a feladási próbát nem 2000 soros file-lal kezdeni, hanem egy 5 sorossal, hogy a fenti hibák, ha vannak, kibukjanak. Természetesen hibás, de sikeres feladásnál az adatok a Makrodigit szokásos eljárásával csoportosan is törölhetők a szállító naplóból.