Storno számlák jelentése a NAV-nak

Storno szállító számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan kell, ahogyan a legtöbben csinálják és ahogyan a Makrodigit jelenleg kezeli

Storno szállító számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan kellene:

A bevallásban a levonható áfa sorában negatív számot nem lehet szerepeltetni. A negatív levonandó áfa, ami gyakorlatilag fizetendő áfa, a bevallás 31-es sorában kell szerepeljen a fizetendő áfa részen.

K lapot (M lap K lapja) kell készíteni a storno számláról, ahol is az eredeti számla összes adatát egyfelől, és a storno számla összes adatát másfelől fel kell tüntetni, tehát egy storno miatt két sorban kell adatot szolgáltatni.

Storno szállító számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan legtöbben csinálják:

A legtöbben egyszerűen úgy könyvelnek, hogy fordítva könyvelik a szállító storno-ját, és ennek megfelelően az analitikában az adott számla negatív összeggel jelenik meg. Az áfa bevallásban mindez nem látszott, hiszen elbújt a többi sor között. M lapot és K lapot csináltak általában, de a 31-es sorba sokan nem írták be az összeget és az ÁNYK nem futott hibára, mert még most sem fut hibára emiatt.

Storno szállító számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan a Makrodigit jelenleg kezeli:

Javasoljuk, hogy a szállító storno könyvelésnél az áfa sornál a 31-est válasszák és ott pozitív összeget szerepeltessenek.

65M02K_01.JPG

A kontírozás után az F11-es gomb megnyomásával tudjuk kiválasztani az adott szállító korábbi számlái közül azt eredeti számlát amire a sztornó vonatkozik.

65M02K_02.JPG

A kiválasztott számla megjelenik a kontírozó képernyőn is. Több eredeti számla esetén a kiválasztás megismételhető.

65M02K_03.JPG

A program elkészíti a K lapot szállítónként, de több eredeti számla esetén ellenőrizni kell az bevallás helyességét.

Storno vevő számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan kellene:

A vevők esetében külön rovatban fel kell tüntetni, hogy melyik korábbi számlaszám strono-járól van szó. Fizetendő áfában szerepelhet a bevallásban negatív szám is.

Storno vevő számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan legtöbben csinálják:

Hogyha Makrodigit számlaíróval készítik a számlát, akkor a program ezt így le is jelenti.

Storno vevő számlák jelentése a NAV-nak, ahogyan a Makrodigit jelenleg kezeli:

A makrodigit az éven belül storno-zott számlákat le is jelenti helyesen a NAV-nak, nem tárgyévi számlákat kézzel lehet csak storno-zni, ilyenkor hiányzik az előzmény számlaszám a NAV felé, de nem fut hibára a bevallás.