NAV Számlaadat-szolgáltatás képi megjelenítése

A NAV-nál tárolt adatokból létrehozható egy, a NAV által fejlesztett, ingyenesen elérhető szoftver használatával standardizált számlakép úgy a vevő, mint a szállító számlákra. Nem szükséges tehát sem a papír alapú, sem a PDF-es számlák tárolása, mert ilyen esetekben az eredeti számla tartalmával megegyező számlakép hozható létre. A PDF-eket felesleges tömegesen létrehozni vagy tárolni, hiszen a NAV-nál tárolt adatból a kép a NAV -alapvetően fejlesztőknek készült- szoftverével szabadon bármikor előállítható.

A számla adatkép megjelenítés ingyenes, a NAV semmilyen díjat nem számít fel, a Makrodigit pedig nem is számíthat fel, mert a szoftvert tilos árusítani, valamint terjeszteni és feltölteni harmadik félnek sem megengedett. 

A szolgáltatás használatához két dologra van szükség: 1) a NAV-os szoftverre és 2) a számlára XML formátumban.

 

1) NAV számla vizualizációs szoftver

A telepítő program letölthető innen

A telepítési útmutató letölthető innen.

A programot mindenki saját felelősségére használhatja, a megjelenített számlakép az eredeti számla helyett nem használható, csupán annak adattartalmát jeleníti meg!

2) XML előállítása a programban

Indítsa el a Makrodigit programot és lépjen be az Ön által használni kívánt könyvelési modulba, majd azon belül a könyvelendő cégbe.

Válassza ki a NAV számlák listája menüpontot, majd a Szállító vagy Vevő számlák lehetőséget a megszokott módon. A lekérdezési paraméterek beállítása után üssön a [Rendben] gombra.

A megjelenő listában álljon rá arra a számlára, amelyről XML exportot szeretne készíteni és nyomja meg az F5 gombot. A program amint elkészítítette az XML állományt és lementette a számítógépére, egy felugró ablakban értesítést küld erről Önnek.