A mikrogazdálkodói beszámolóról

A mikrogazdálkodói beszámolóval kapcsolatos tudnivalók kérdések és válaszok formájában

Miért egyszerűbb ez a beszámolási forma?

A mikro-gazdálkodói beszámolóhoz nem kell kiegészítő mellékletet és üzleti jelentést készíteni. A beszámoló mérlegből, összköltséges eredmény-kimutatásból és pár kiegészítő adatból áll.

Mikor minősülhet egy cég mikro-gazdálkodónak?

Ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:

  • a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot,
  • az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot,
  • az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt.

További fontos szabályok a vonatkozó jogszabályban találhatók:
398/2012 (XII. 20.) Kormányrendelet

Kötelező-e a kormányrendelet szerinti számlatükröt használni?

Nem kötelező. A mikro-gazdálkodó cég a rendelet szerint nem köteles számviteli politikát készítsen, hogyha a rendelet szerinti számlatükröt használja, akkor számlarendet sem kell készítsen. Hogyha saját számlatükre van, akkor kell legyen erről egy számlarendje.

Érdemes-e átállni a rendelet szerinti számlatükörre?

Azoknál a cégeknél, amiket a Makrodigitben újként nyitnak, mindenképpen érdemes, ilyen esetekben a cég megnyitás után a számlatükörnek a közös90-et érdemes megadni.

Hogyha egy cég már közös1 vagy egyéni számlatükröt használ, akkor feltételezhetően úgyis van valamilyen számlarendje, tehát emiatt önmagában nem érdemes átállni.

Mi a teendő, hogyha valaki már korábban könyvelt cégét a rendelet szerinti számlatükörrel akarja könyvelni?

Az alapadatok menüpont céges beállítások almenüjében a számlatükröt át lehet állítani közös90-re. Ilyenkor, amint erről a program is figyelmeztet, a következőkre kell figyelemmel lenni:

  • előfordulhat, hogy bizonyos számlák, amikre jelenleg könyvel, a választott közös számlatükörben gyűjtő típusúak lesznek, ezekről a program a cégbe történő minden egyes belépéskor figyelmeztetést fog adni és az ilyen számlákról a Módosítás/ Főkönyvi szám átjavítás sorozatban menüponttal át kell könyvelni majd a tételeket.
  • csak akkor váltson számlatükröt, hogyha a cégben már újra nem nyit, mert a nyitáskor a tavalyi záráshoz használt számlák automatikusan átjönnek, és ezeket adott esetben minden nyitás után újból át kell könyvelni, ami időigényes lehet.
  • a közös90-re történő átállításkor akkor a program készít egy listát a korábbi számlatükör és a választott „közös90” eltéréseiről pdf-ben ezt a listát kérjük mentse el, később segítség lehet a sorozatban történő átkönyvelésekhez
  • az átálláskor a program készít pdf-ben egy listát a leváltott és az új számlatükör közötti különbségekről, ez segítséget nyújthat az átkönyvelésekhez
  • bármilyen kérdésével keressen minket elérhetőségeinken, írjon nekünk az info (kukac) makrodigit.hu címre