HIPA nyomtatvány

A Makrodigit program az egyszeres, a kettős és a devizás kettős programjaiból elkészíti az ÁNYK-ban kezelhető helyi adó bevallást, a xxHIPA-t.

A Makrodigit program az egyszeres, a kettős és a devizás kettős programjaiból elkészíti az ÁNYK-ban kezelhető helyi adó bevallást, a xxHIPA-t.

xxhipa.jpgKettős és devizás kettős programban

A bevallást a program a „legjobb tudása szerint” készíti, ami azt jelenti, hogy kevés munkával a nyomtatvány az ÁNYK-ban befejezhető lesz, ugyanakkor 100%-osra nyilván nem tudjuk készíteni, hiszen számos adat hiányzik ahhoz.

Az alábbiakban leírjuk, milyen adatokat hogyan exportálunk a nyomtatványba, ez alapján mindenki el tudja dönteni, adott vállalkozásra készíttet-e ilyen nyomtatványt a programmal.

Főlap:
Előírjuk az adóévet és az önkormányzatok közül a Budapest Főváros Önkormányzatát de csak azoknál a cégeknél, ahol a cégadatokban a cím városa Budapest. Ahol a város nem Budapest, ott nem írunk be adatot. A helyes önkormányzatot az ÁNYK-ban ki kell választani a listából.

A bevallás jellegénél kijelöljük az Éves bevallást, az időszakba beírjuk az érintett évet január 1-től december 31-ig.

02-es lap:
Itt kitöltjük az V. részben az adóalany adatait.

03-01-es lap:
Itt az 1-es sorba beírjuk azt az értéket, amelyet az éves beszámoló eredménykimutatásának I. sorába (I.1. + I.2.) írna a program.
A 2-es sorba beírjuk az eredménykimutatás III.8. sorának (elábé) értékét.
A 3-as sorba beírjuk az eredménykimutatás III.9. sorának az értékét (alvállalkozók).
A 4-es sorba beírjuk az eredménykimutatás III.5. sorának az értékét (anyag).
A 6-os sorba beírjuk az eddigiek alapján kiszámolt adóalapot, tehát az 1-es sorból levonjuk a 2,3,4-es sorokba írt összegeket.
A 12-es sorba beírjuk ugyanezt az összeget.
A 16-os sorba beírunk fixen egy 2-es számot, ami alapján 2% adót a nyomtatvány kiszámol. Ha eltérő mértékű (kisebb) az adó, akkor azt itt majd át kell írni.

04-es lapon az adóelőlegeket nem írjuk be, ez nem jelent hibát, valamint a korábbi tapasztalatok szerint ezt az önkormányzatok úgyis újra számolják és aszerint vetik majd ki az előlegeket. A helységet és a dátumot viszont előírjuk, ahogy szoktuk.

A fentiek szerint kitöltött nyomtatvány nagyon gyorsan befejezhető, kiegészíthető, fontos, hogy a Főlapon az illetékes önkormányzatot be kell a jóra állítani.

A program által készített XML fájl az ÁNYK programba egyszerűen importálható úgy, ahogy pl. az ÁFA nyomtatvány (Szerviz menüpont, Egyedi importálás)

Egyszeres könyvelésben

1. éves nettó árbevétel: 31-esek, kivéve a 313-as (itt van a bankkamat 3131, a kerekítés 3139 és az egyéb bevétel 3138)

2. elábé: az egyszerű esetekben 413,  közvetített szolgáltatás 43

3. Az alvállalkozó: 44-esek

4. anyagktg: 411