Folyamatos szolgáltatások utáni áfa

A folyamatos szolgáltatások (egy szerződés alapján az év folyamán rendszeres, vagy meghatározott időszakonként több számla is kiállításra kerül) utáni áfa fizetés rendje részben megváltozik. 2016. január 1-jével nem minden esetben a fizetési határidő lesz az áfa teljesítés időpontja.

A folyamatos szolgáltatások (egy szerződés alapján az év folyamán rendszeres, vagy meghatározott időszakonként több számla is kiállításra kerül) utáni áfa fizetés rendje részben megváltozik. 2016. január 1-jével nem minden esetben a fizetési határidő lesz az áfa teljesítés időpontja.

Négy eset lehetséges, melyeket példákkal ábrázolunk:


1.) Ha a fizetési határidő és a számla kelte megelőzi a szolgáltatási időszak (pl. január, 1. negyedév, stb.) utolsó napját, ez esetben a teljesítés időpontja a számla kelte lesz.

Példák:
Februári szolgáltatási díj számlázása: Számla kelte: január 17., Fizetési határidő: február 1., ÁFA teljesítés időpontja: január 17.
2016.01-03. havi szolgáltatási díj számlázása: Számla kelte: február 15., Fizetési határidő: március 2., ÁFA teljesítés időpontja: február 15.


2.) Ha a számla kelte megelőzi a szolgáltatási időszak (pl. január, 1. negyedév, stb.) utolsó napját és a fizetési határidő az időszak utolsó napja, ez esetben a teljesítés időpontja a szolgáltatási időszak utolsó napja lesz.

Példa:
Januári szolgáltatási díj számlázása: Számla kelte: január 25., Fizetési határidő: január 31., ÁFA teljesítés időpontja: január 31.


3.) Ha a fizetési határidő az időszak utolsó napját követő időpontra esik, akkor a teljesítés időpontja az fizetési határidő, ha az korábbi időpont, mint az időszak utolsó napját követő 60. nap lesz.

Példák:
Decemberi időszak számlázása (még a régi törvény szerint): Számla kelte: január 20., Fizetési határidő: március 20., ÁFA teljesítés időpontja: március 20.
Január havi szolgáltatási díj számlázása: Számla kelte: január 25., Fizetési határidő: február 2., ÁFA teljesítés időpontja: február 2.


4.) Ha a fizetési határidő az időszak utolsó napját követő időpontra esik, de későbbi időpont, mint az időszak utolsó napját követő 60. nap, akkor a teljesítés időpontja az időszak utolsó napját követő 60. nap lesz.

Példák:
Januári időszak számlázása: Számla kelte: február 20., Fizetési határidő: április 22., ÁFA teljesítés időpontja: március 31. (→ 60 nap miatt: január 31. + 60 nap)
Januári rezsi költségek továbbszámlázása: Számla kelte: március 16., Fizetési határidő: április 2., ÁFA teljesítés időpontja: március 31. (→ 60 nap miatt: január 31. + 60 nap)


Összefoglalva:
A 2016. január 1-i változtatások miatt a 4. esetre kell a legjobban figyelni, mert akkor is beáll az áfa fizetési kötelezettség, ha a tevékenység nincs időben kiszámlázva. A szolgáltatási időszak vége utáni 60 nap leteltével automatikusan be kell vallani az áfát akkor is, ha az még nem lett kiszámlázva. Ez viszont hibázásra ad lehetőséget és egy idő után már nehezen lesz követhető a tényleges fizetendő áfa.

Ezek a változások azért is fontosak, mert ezeket figyelni kell a bejövő számlák esetében is. Vissza kell küldeni a bejövő számlát és nem vonhatjuk le az áfát, ha a partner rosszul állította ki a számlán a teljesítés idejét.