Szakmunkástanuló számfejtése

Szakmunkástanuló számfejtéséhez szükséges jogviszony és számfejtési tétel beállításai, betegszabadságra is.

2021. június 14.

2021. január 1. és június 9. közötti időszakban történő kifizetés esetén a tanulószerződéses tanulók díjazása után a kifizetőt 15,5% szocho és 1,5% szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség terhelte. A 2021. június 10-én és azt követően kifizetésre kerülő díjak tekintetében a juttatót nem terheli sem szocho, sem szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség.
A tanulószerződéses tanulók a Tbj. átmeneti szabálya alapján továbbra is biztosítottnak minősülnek, így díjazásukból továbbra is a 2019. december 31-én érvényes 10%-os nyugdíjjárulékot és 7%-os egészségbiztosítási járulékot kell levonni.

Forrás: SALDO tanácsadás

Ehhez az Alapadatok >> Jogviszonyok menüpontban a meglévő ST jogviszonyt le kell másolni és így létrehozott új kódnál beállítani, hogy járulékmentes.
Ezt követően a dolgozót újabb jogviszonyba lépéssel át kell rakni ebbe a jogviszonyba.

A 2020. július 1-jei változások után is az "ST" jogviszony beállításai változatlanok maradtak a programban, hiszen a 2020.05.31. előtt keletkezett tanulói jogviszony esetén a korábbi szabályozás szerint kell a számfejtést elvégezni

A dolgozót "ST" (Tanulószerződéssel foglalkoztatott szakmunkástanuló) jogviszonyba kell sorolni.

A dolgozó adatlapján írjuk be a tanuló alapbérét (a program figyelmeztet, de engedi).

Az alapbér számfejtéséhez általunk javasolt tétel paraméterzése:
(Alapadatok >> Tételek a számfejtéshez)

Fontos, hogy a "Besorolás bevallásban, adatlapon" mezőbe "Szakképző iskolai tanulót megillető juttatás" legyen kiválasztva, a "Százalék" mezőbe "100%" legyen írva.

szakmunkastanulo_01.JPG

 

A betegszanadság számfejtéséhez általunk javasolt tétel paraméterzése:
Fontos, hogy a "Besorolás bevallásban, adatlapon" mezőbe "Szakképző iskolai tanulót megillető juttatás" legyen kiválasztva, a "Százalék" mezőbe "70%" legyen írva.

szakmunkastanulo_02.JPG

 

A számfejtés képernyőn az "M" és "S" napokra az alapbér alapján kiszámolja a program a jövedelmet.
A naptárban megadott "B" betegszabadság napokra a program a havi osztónappal a felvitt alapbárből számolja a bért és a 70%-os tétellel jeleníti meg.

Számfejtési eredmény:
szakmunkastanulo_03.JPG