Egyéni vállalkozók átalányadózása 2022-től

Átalányadozó egyéni vállalkozó beállítása

2022. évtől változtak az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályai. A bevételi értékhatárról, a költséghányad meghatározásáról és az igénybe vehető adókedvezményről részletesen a NAV oldalán olvashatnak: Kedvező változások 2022-től az egyéni vállalkozók átalányadózásában

A programban az Alapadatok >> Jogviszonyok képernyőn a megfelelő jogviszony módosításával vagy másolásával lehet a szükséges beállítást elvégezni.

Ehhez

  • egyéni főállású vállalkozó esetén válassza az EF (Egyéni vállalkozó, főfoglalkozású) jogviszony kódot,
  • ha az átalányadózó egyéni vállalkozó felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, vagy heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozik, akkor válassza a EM (Egyéni vállalkozó, 36 ó. elérő munkavisz. mellett) jogviszonyt,
  • nyugdíjas vállalkozó esetén az EN (Egyéni vállalkozó,nyugdíjas) kódot. 

A jogviszony tulajdonságainál a "Átalányadozó” mezőt kell IGEN-re állítani. 

atalanyadozo.PNG

Ezt követően a vállalkozó bevétele és a rá vonatkozó költséghányad alkalmazásával ki kell számolni az adott havi jövedelmét, amit (B300) Egyéni vállalkozói kivét jogcímmel kell számfejteni.

A program figyeli az adókedvezményes értékhatárt és alkalmazza a vonatkozó jogszabályban előírt járulékokat és adókat.

A program az átalányadózó, főfoglalkozású egyéni vállalkozó esetén a minimálbér alapján számolja a havi minimum járulékot, de ez a jogviszony törzsben (Alapadatok >> Jogviszonyok) módosítható garantált bérminimumra.