Bevallási útmutató

A havi bevallás funkció készíti el a szükséges - ÁNYK-ba importálható - 58-as és 08-as bevallás XML fájlokat, és az utalási listákat.

A havi bevallás funkció készíti el a szükséges - ÁNYK-ba importálható - 58-as és 08-as bevallás XML fájlokat, és az utalási listákat.

A havi bevallás a bér főmenü "NAV bevallások" >> "NAV bevallások, utalások" menüponttal indul.

A tárgyhónap kiválasztása után megjelenik a tárgyhóban érvényes dolgozók névsora. A névsor első "Szf." oszopában "+" jelzi a számfejtett, "-" a számfejtetlen dolgozókat. A számfejtett dolgozókat a program automatikusan kijelöli. A kijelölést a ">" jelzi. A kijelölés igény szerint módosítható a szokásos [Fel], [+], [-], [Ins] billentyűkkel. [F6]-al a nem érvényes dolgozók is megjeleníttethetők.
A "Bevallás a kijelöltekről" gomb indítja a bevallás elkészítését. Egy menetben készül az 58-as és a 08-as bevallás, természetesen csak az, amelyikre az adott cégben a kijelölt dolgozók alapján szükség van.

Ha kell 58-as, akkor először az készül el. Felkínálja az XML fájl mentését az ÁNYK import mappájába - ha megtalálja - illetve a kiválasztott mappába. Ezután megjelenik az 58-as alapján utalandó járulékok kerekítetlen listája.

Ha kell 08-as, ez készül a következő lépésben. Először elkészíti a dolgozói (08M, 08-04 stb) lapokat. E közben figyelmeztethet olyan az adathiányokra, amelyek biztosan hibás bevallást eredményeznek (pl: születési hely, FEOR hiánya).
Ezután felkínálja a céges 08-01 lapot, ami az APEH szerint "nem magánszemélyhez köthető" kötelezettségeket tartalmazza. Ha számfejtettünk ide való tételeket (pl étkezési utalvány) azok kötelezettségei automatikusan megjelennek, ha van egyéb, nem számfejtett bevallanivaló (pl: reprezentáció, társasháznak fizetett bérleti díj) azt itt be lehet írni. A 08-01-est az "OK" gombbal akkor is el kell mentenünk, ha üres!
Ha nem először készítjük a tárgyhavi 08-ast, és az előző változatot elmentettük kerekítéshez, akkor felkínálja az előző változat törlését. (Kerekítést részletesen lásd később.) Ezután felkínálja az aktuális változat mentését későbbi kerekítéshez. Következő lépés az XML fájl mentése, majd a bevallás adataiból készült, kerekítést is tartalmazó utalási lista.

A kerekítés: a 08-as bevalláshoz tartozó utalás kerekítése két lépésben történik. Először nyomtatványon belül, ahol a 08-01 és a 08-02-xx lapok adatai alapján alakul ki a szükséges kerekítés. Második lépésben a kerekítéshez elmentett, előző bavallások kerekítési eltérései adódnak hozzá mindehez. 
Normális esetben havonta csak egy, teljes, végleges bevallásunk van, csak azt kell elmenteni!


A bér főmenüben található egy "APEH utalási lista számfejtésekből" menüpont. Ez a 08-as bevallás után készülőhöz hasonló formátumú listát ad, a tárgyhónapban számfejtett minden dolgozóról (egyéni vállalkozóról is!) kerekítés nélkül. A lista elsődleges célja az ellenőrzés lehetősége. Ez közvetlenül a számfejtésekből készül, sokkal kevesebb programhiba lehetőséggel, mint az állandóan változtatott bevallásból készülő kerekített lista.