Szakképzési munkaszerződéses foglalkoztatás

A 2020. január 1-jén hatályba lépett új szakképzési törvény1 jelentős változást hozott a szakmai gyakorlatos foglalkoztatásában.

A 2020. január 1-jén hatályba lépett új szakképzési törvény jelentős változást hozott a szakmai gyakorlatos foglalkoztatásában. Az eddigi tanulószerződést ugyanis szakképzési munkaszerződés váltja fel, és változnak a hozzá kapcsolódó adó- és járulékszabályok is. 

A jövedelem szocho és szakképzési mentes, a munkavállalótól a kifizett összegtől függően SZJA-t nem kell vonni, kizárólag a TB járulékot.


2019. évi LXXX. törvény a szakképzésről
XII. FEJEZET
A SZAKIRÁNYÚ OKTATÁS

A szakképzési munkaszerződéses számfejtéséhez, mielőtt felvinnénk (Személyi adatok, felvétel >> Adatok módosítása, új felvitel) az adatait, állítsuk be, illetve szükség esetén hozzuk létre a megfelelő alapadatokat. 

Először vegyünk fel egy új jogviszonyt a törzsadatokban (Alapadatok >> Jogviszonyok) és állítsuk be az alábbiak szerint:

su_jogviszony.JPG

A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott számfejétse megegyezik a többi munkaviszonyos dolgozó számfejtésével, a naptárban tudjuk beállítani, hogy melyik nap dolgozott, mikor volt szabadságon vagy beteg.

Azokon a napokon marad igazoltan távol a munkavégzéstől a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott, amikor iskolában van. Ehhez érdemes felvenni egy új kieső napkódot (Alapadatok >> Kieső napok kódjai) és egy új hozzátartó számfejtési tételt (Alapadatok >> Tételek a számfejtéshez).
Így a teljes számfejtetett hónapra megadható, hogy melyik nap mi történt.

tetel_iskola.PNG 

kiesonap_iskola.PNG