Makrodigit - indulás

Vissza a számlaíróval kapcsolatos kérdésekre >>>

Az első számla megírása előtti feladatok

Program telepítése

A programot a letöltés oldalról tudja letölteni és telepíteni. Ne felejtse el a telepítéskor a frissítendő évek képernyőn az aktuális évet is bejelölni. A Makrodigit program telepítéséhez, frissítéséhez elég egyetlen telepítő fájl. A telepítés pontos menetéről a GYIK-ban olvashat.

Új program vásárlásakor

a számlaíró elindítása után fel kell vinni a saját vállakozásunk adatait.

Ehhez az "új cég" sorra nyomjon ENTER-t.
Töltse ki az adatokat értelemszerüen. Minimálisan adja meg a vállalkozása nevét, címét, adószámát.

A rögzítő képernyőn három különböző színű mező fordulhat elő:
a sárga az aktív mező színe,
a világoskék közvetlenül kitölthető mező,
a sötétkék pedig a jobbra nyíl vagy ENTER lenyomásával lista alapján vagy részletező adatok megadásával tölthető ki.

Regisztráció

Amennyiben az Ön gépe rendelkezik internet eléréssel, úgy a modulok regisztrációját a program automatikusan elvégzi.

Interkapcsolattal nem rendelkező gépek, illetve új vásárlók esetében a regisztrációhoz szükséges információkat e-mail-en küldjük ki.

A regisztráció ellenőrzésére Önnek több lehetősége is van:

  • Lépjen be az egyik Ön által használt modulba és válasszon ki egy céget. A kiválasztott cég neve jobb alsó sarokban lesz látható. Az "Év választás" menüpontban írja be az aktuális évszámot. Amennyiben a felirat alatti panel szürke a jobb alsó sarokban, akkor minden rendben, ha piros, úgy DEMO üzemmódban, ha sárga, akkor határidős regisztrációval fut a program.
  • Indítsa el a programot, majd nyomja meg az F4-gépinfo gombot. Keresse meg a képernyőn a vevőkódra vonatkozó részt. Itt láthatja a program által ismert regisztrációkat. Amennyiben a könyvelési év mellett „Regisztrált” vagy „Előzményes, Regisztrált” felirat látható, a program teljes körűen működik.

Amennyiben szükséges, úgy a regisztrációhoz meg kell adnia a program által kiírt Kérdés kódot, egycéges program esetén a regisztrálni kívánt cég nevét is.

A Makrodigit programoknál a Kérdés kód a következő útvonalon érhető el: Makrodigit keretprogram >> Belépés a regisztrálandó programba >> Cég kiválasztása (többcégesnél mindegy) >> Regisztráció >> Regisztrációs válaszkód beírása >> Kérdés kód

Vevőkódot választani csak akkor lehet, ha többféle is fel van telepítve. A Regisztrált cég neve csak egycéges programnál fontos.

Ha az előző évben is a Makrodigit számlaírót használta,

akkor az "Év választás" menüpontban állítsa át a programot az aktuális évre és válassza ki a "Vevők, tételek előző évről", majd a "Számlázási minták előző évről" menüpontokat.

Új számlatömb nyitása.

Az előtag/utótag megadásával állíthatjuk be, hogyan nézzen ki a számlaszám. [előtag]9999[utótag]

Nyitás dátuma az első számla dátuma, a zárás dátuma legyen üres.

A típus mezőre nyomjon ENTER-t és válassza ki a Számla típust.

A "Készpénz feladás" mezőben kell megadni azt a főkönyvi számot, ahova készpénzes számlák bruttó összegét szeretnénk könyvelni,
jellemzően: 381 - Pénztár

Az "Átutalás feladás" mezőben kell megadni azt a főkönyvi számot, ahova a NEM készpénzes számlák bruttó összegét szeretnénk könyvelni,
jellemzően: 311 - Belföldi vevők

Tételek a számlázáshoz

Tételek a számlázáshoz >> Felvitel vagy módosítás

A főkönyvi feladáshoz fontos mezők:

  1. VTSZ: csak a fordított adózás alá eső mezőgazdaságban érintett, illetve egyes vas- és acélipari termékek értékesítésekor kötelező kitölteni
  2. ÁFA bevallás sor: melyik áfa bevallás sorban kell szerepeltetni a tételt, pl: "7, Értékesítés, 27%-os" vagy "4, Adómentes belföldi értékesítés"
  3. ÁFA bevallás sora bontáshoz: alapesetben "0, (Nincs ÁFA kapcsolat)", de fordított adózás vagy tárgyi eszköz értékesítés esetén a további részletező áfa bevallás sort kell beálítani, pl.: "100m, Fordított ÁFÁ-s értékesített mezőgazd. termék a 04-.sorból"
  4. Árbevételi főkönyv: Könyvelés helye a nettó összeghez
  5. ÁFA főkönyv: Könyvelés helye az ÁFA összegéhez (Evásnál ez is a nettóhoz kerül)

Céges beállítások

Alapadatok >> Céges beállítások

Ammenyiben az "Import fájl (.imp) készítése számlaíráskor" tulajdonság "Igen"-re van állítva, úgy a számla elkészítésével egyidejüleg elkészül az az import fájl is, ami a könyvelő program számára tartalmazza a szükséges adatokat.

Könyvtárak beállítása

Főmenü >> Könyvtárak és adatbázis

Import könyvtár:Célszerű a „Makrodigit adat könyvtár”-nál beállított mappát beállítani. A megadott mappán belül a program cégkód szerinti almappában keresi a fájlokat.

PDF könyvtár:
Ide menti a program az elkészített számlákat és pénztárbizonylatokat PDF formátumban

Átvezetés a könyvelésbe

A számlaíró program képes az elkészült számlákról főkönyvi feladást készíteni, amely megfelelő beállítások esetén az áfa besorolást és a főkönyvi kontírozást is helyesen tartalmazza. Az import fájl készülhet a számla készítésekor folyamatosan vagy az időszak végén egyszerre. Ehhez a fenti beállításokat érdemes ellenőrizni.

Ha a számlaíró és a könyvelő programot ugyanazon a gépen használják, akkor a számla megírása és nyomtatása után a program automatikusan végrehajtja a főkönyvi feladást, külön export-import funkció indítása nélkül. Ilyen esetben célszerű a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot "Nem"-re állítani.

Ha a számlaíró program másik gépen fut, akkor a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot állítsa "Igen"-re.

Ebben a menüpontban a közvetlen és közvetett főkönyvi feladás utólag is elvégezhető, a feladás iránya minden esetben legyen "MAK, Makrodigit".