Makrodigit - indulás

Vissza a számlaíróval kapcsolatos kérdésekre >>>

Beállítások a főkönyvi feladáshoz

A számlaíró program képes az elkészült számlákról főkönyvi feladást készíteni, amely megfelelő beállítások esetén az áfa besorolást és a főkönyvi kontírozást is helyesen tartalmazza. Az import fájl készülhet a számla készítésekor folyamatosan vagy az időszak végén egyszerre. Az alábbi beállításokat érdemes ellenőrizni:

Számlatömb

A "Készpénz feladás" mezőben kell megadni azt a főkönyvi számot, ahova készpénzes számlák bruttó összegét szeretnénk könyvelni,
jellemzően: 381 - Pénztár

Az "Átutalás feladás" mezőben kell megadni azt a főkönyvi számot, ahova a NEM készpénzes számlák bruttó összegét szeretnénk könyvelni,
jellemzően: 311 - Belföldi vevők

Tételek a számlázáshoz

Tételek a számlázáshoz >> Felvitel vagy módosítás

A főkönyvi feladáshoz fontos mezők:

  1. VTSZ: csak a fordított adózás alá eső mezőgazdaságban érintett, illetve egyes vas- és acélipari termékek értékesítésekor kötelező kitölteni
  2. ÁFA bevallás sor: melyik áfa bevallás sorban kell szerepeltetni a tételt, pl: "7, Értékesítés, 27%-os" vagy "4, Adómentes belföldi értékesítés"
  3. ÁFA bevallás sora bontáshoz: alapesetben "0, (Nincs ÁFA kapcsolat)", de fordított adózás vagy tárgyi eszköz értékesítés esetén a további részletező áfa bevallás sort kell beálítani, pl.: "100m, Fordított ÁFÁ-s értékesített mezőgazd. termék a 04-.sorból"
  4. Árbevételi főkönyv: Könyvelés helye a nettó összeghez
  5. ÁFA főkönyv: Könyvelés helye az ÁFA összegéhez (Evásnál ez is a nettóhoz kerül)

Céges beállítások

Alapadatok >> Céges beállítások

Ammenyiben az "Import fájl (.imp) készítése számlaíráskor" tulajdonság "Igen"-re van állítva, úgy a számla elkészítésével egyidejüleg elkészül az az import fájl is, ami a könyvelő program számára tartalmazza a szükséges adatokat.

Import könyvtár beállítása

Főmenü >> Könyvtárak és adatbázis

Célszerű a „Makrodigit adat könyvtár”-nál beállított mappát beállítani. A megadott mappán belül a program cégkód szerinti almappában keresi a fájlokat.

Átvezetés a könyvelésbe

Ha a számlaíró és a könyvelő programot ugyanazon a gépen használják, akkor a számla megírása és nyomtatása után a program automatikusan végrehajtja a főkönyvi feladást, külön export-import funkció indítása nélkül. Ilyen esetben célszerű a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot "Nem"-re állítani.

Ha a számlaíró program másik gépen fut, akkor a "Céges beállítások"-ban az import fájl készítése tulajdonságot állítsa "Igen"-re.

Ebben a menüpontban a közvetlen és közvetett főkönyvi feladás utólag is elvégezhető, a feladás iránya minden esetben legyen "MAK, Makrodigit".