Makrodigit - GYIK

Általános kérdések

Távoli segítség működése

A Makrodigit kollégái képesek távolról belépni az Ön gépébe, hogyha erre szükség van, és Ön ezt engedélyezi. Ehhez a Makrodigit a TeamViewer nevű programot vásárolta meg és használja. Önnek nincs más teendője, minthogy innen letölti és elindítja a programot és amikor megjelenik egy 9 jegyű kód és egy 4 jegyű jelszó, mindkettőt bediktálja telefonon kollégánknak.
Köszönjük együttműködését.

Adatok mentése (biztonsági mentés készítése)

Mentést készíteni a Makrodigit főmenü >> Adatmentés, visszatöltés, üzenetek >> Adatok mentése menüpontban lehet.

 • A céglistából ENTER-rel tudja kiválasztani azt a céget amelyiket menteni szeretne, illetve INS vagy + jelek használatával többet is ki tud jelölni egyszerre.
 • Ez után kell a mentés helyét meghatározni. Ilyenkor célszerű egy különálló meghajtóra készíteni a mentést, pl. pendrive-ra.

A mentéskor az adott cég minden könyvelési évre rögzített adatát lementi a program.

Adatok visszatöltése

A Makrodigit főmenü >> Adatmentés, visszatöltés, üzenetek >> Adatok visszatöltése menüpontban tudja betölteni az előzőekben leírt módon elkészített mentést.

 • Itt meg kell adni, hogy honnan olvassa be a program mentést, de nem a fájlt kell megkeresni, csak azt a meghajtót vagy mappát, ahol a mentés van.
 • A program feldolgozza a talált mentés fájlt és megmutatja a képernyőn mit talált. Ön választhat, hogy mentés minden adatát betölti, ehhez jelölje be az egy sorban lévő összes négyzetet vagy csak bizonyos modulhoz tartozó adatokat szeretne visszatölteni, ehhez jelölje be azz a modult, amit szeretne visszatölteni.

Az adatok visszatöltése csak a tárgyévi adatok tölti vissza.

Program telepítése számítógép csere esetén

Az új gépre fel kell telepíteni a Makrodigit programot, amelyet honlapunkról tud letölteni.

Ezt követően az adatokat is át kell hozni a régi gépről.

A régi gépről másolja át a Makrodigit adatkönyvtár tartalmát (amit a telepítéskor megadtunk, ezt az [F4] is megmutatja, pl.: C:\Makrodi\Db mappa) úgy, hogy az új gépen beillesztéskor írja felül a DB mappábban található fájlokat vagy mentésvisszatöltés eljárással töltse be az adatokat.

Szükség esetén a regisztrációhoz e-mailben küldjük ki az új INI fájlt, amelyet be kell másolni a Makrodigit könyvtárába a levélben található leírás alapján.

Ez utóbbi esetben a regisztrációhoz meg kell adnia a program által kiírt Kérdés kódot, egycéges program esetén a regisztrálni kívánt cég nevét is.

A Makrodigit programoknál a Kérdés kód a következő útvonalon érhető el:
Makrodigit keretprogram -> belépés a regisztrálandó programba -> cég kiválasztása (többcégesnél mindegy) -> Regisztráció -> Regisztrációs válaszkód beírása -> Kérdés kód

Vevőkódot választani csak akkor lehet, ha többféle is fel van telepítve.
A Regisztrált cég neve csak egycéges programnál fontos.

Milyen windows verzió szükséges?

Gyakrabban előforduló windows verziók:

 • Windows Vista 1-es szervízcsomag
 • Windows 7
 • Windows 8 és 8.1
 • Windows 10

Információ a Microsoft által nyújtott támogatás életciklusról termékcsalád szerint:
Microsoft terméktámogatási ciklus

How to Enable .NET Framework 2.0 And 3.5 in Windows 8.1 for Older Programs
In Windows 8.1 the .NET Framework 4.5 is included, but some older programs require a specific version like 2.0 or 3.5. Installing it is easy, here’s how.

Honnan tudom, hogy milyen kiegészítő programokat kell-e telepítenem?

Setup A Makrodigit programcsomag telepítője, a telepítés során ellenőrzi a program működéséhez szükséges kiegészítő szoftverek meglétét.
Hiányosság esetén telepíti azokat.

VezérlőpultA telepítő futtatása nélkül a "Vezérlőpult" -> "Programok telepítése és eltávolítása" funkció indításával ellenőrzhető az Adobe Reader és a .NET keretrendszer. A vezérlőpult -> Rendszer ikonjára kattintva pedig az operációs rendszer verzió ellenőrizhető.

Hogyan történik a nyomtatás?

A listákat és nyomtatványokat a program PDF formátumban állítja elő. Az előállított fálj az Adobe Reader program használatával válnak megtekinthetővé. Innen nyomtathatjuk a dokumentumot, amennyiben papír formátumban van rá szükségünk, de el is menthetjük tetszőleges helyre a gépünkön, sőt akár e-mail-hez csatolva rögtön el is küldhetjük azt.

Mit jelent a PDF kifejezés?

A PDF (portable document format) az Adobe Systems által kifejlesztett nyílt szabványú, bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különböző szoftverekkel, hardverekkel és operációs rendszerekkel olvashatók és létrehozhatók. A PDF alkalmas szöveget, ábrát és képeket tartalmazó dokumentum leírására eszközfüggetlen és felbontásfüggetlen formában.

Mikrodigit MS-DOS programok használata 2015-től

A néhány évvel ezelőtt vásárolt Mikrodigit MS-DOS programokra még évekig szüksége lehet ellenőrzések, lekérdezések alkalmával. Ezek a programok változatlan körülmények között (ugyanazon a gépen, ugyanazzal az operációs rendszerrel) még évekig működőképesek maradhatnak. Ha mégis valamilyen probléma merülne fel, megoldásért a továbbiakban is felkeresheti a www.mikrodigit.hu oldalt, ahol hasznos tanácsokat és segítséget tud kapni.

A Mikrodigit eddigi céges telefonszáma, az (1) 330-0229 megszűnt.

A weboldalon megtalálhatók a DOS-os programok legutolsó, javított változatai illetve van egy új oldal is, ahol a programok Windows7 alatti használatához találhatók tippek.

Érdemes a régi programokat a weboldalról újra letölteni és feltelepíteni, mert

 • ezek az utolsó program változatok, az összes javítást tartalmazzák;
 • ezek már soha nem fognak regisztrációs kódot kérni, korlátlanul használhatók(kivéve a Számlaírót, az továbbra a regisztráció köteles marad);
 • a Súgó új, 45. számú oldala a Windows7 alatti billentyűzethasználatról szól;
 • az Aktuális letöltések oldalon szereplő programok bejelentkező képernyőjén az új elérhetőségek olvashatók.

Mikrodigit MS-DOS program 5-ös hibakódot jelez

Több felhasználónk jelezte, hogy a Mikrodigit MS-DOS programok 5-ös hibakódot jelezve nem működnek a gépükön. Mint kiderült, ezt a hibát egy Bowser Manager nevű program is okozhatja. A Bowser Manager a PDFCreator program telepítésekor, frissítésekor kéretlenül, a felhasználó tudtán kívül települhet a gépre, esetleg Claro Toolbar programokkal együtt.

A Bowser Manager eltávolításával, leinstallálásával a fenti hiba megszüntethető. Ehhez használhatjuk a Windows Programok telepítése és törlése funkcióját vagy pl. a Revo Uninstaller programot. A Claro Toolbar programokat is célszerű eltávolítani. A PDFCreator a kéretlen programok eltávolítása után is használható marad.

>> Mikrodigit - Aktuális információk <<

Vissza a lap tetejére