Makrodigit - Archívum

Archívum

A 2018-as programok letölthetők.
2017. december 27.

Aki 2017-ben szeretné a 2018-as programot telepíteni, kérjük töltse le honlapunkról.

Kérdés-válaszok a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban
2017. november 29.

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

További részletek >>

Fontosabb adóváltozások 2018-ban
2017. november 27.

A minimálbér 127.500,- forintról 138.000,- forintra,
A garantált bérminimum 161.000,- forintról 180.500,- forintra emelkedik.

A szociális hozzájárulási adó 22%-ról 19,5%-ra,
a kifizetői EHO 22%-ról 19,5%-ra,
a kifizetői EKHO 20%-ról 19,5%-ra mérséklődik

Változik a családi adókedvezmény összege.

Az ingatlanbérbeadásból származó jövedelem 1M feletti 14%-os EHO kötelezettsége 2018-ban megszünik.

A 2018. évi munkaszüneti napok közül hat munkanap kerül áthelyezésre.

M29 (munkáltatói adómegállapítás) már 2017-re már nem adható ki.

A Makrodigit egyedülálló új fejlesztése a MAI szolgáltatás,
2017. november 11.

amellyel minden magyarországi számlaíró program számláját be tudja olvasni automatikusan, tömegesen, pár másodperc alatt, helyes áfával és kontírral. A részletekről honlapunkon olvashat.

Kérjük, hogy aki az őszi akcióban szeretne még új 2017-es modult vásárolni, az legkésőbb december 4-ig küldje el megrendelését, mert a megrendelések feldolgozását követően elkezdjük a 2018-as díjbekérők kiküldését.
Az alacsony, de folyamatos infláció ellenére áraink nem változtak.
Hogyha Ön nem szeretne módosítani az előfizetett programokon, akkor megrendelő lapot nem kell írjon, a 2018-as frissítésre vonatkozó díjbekérőket december 11-én fogjuk kiküldeni.

Azok, akik még nem jelentkeztek az on-line kötelező mérlegképes képzésre, de szeretnék még idén elvégezni, kérjük, hogy december 1-ig jelezzék részvételi szándékukat.

A jövő évi változásokkal kapcsolatban (pl. szochó csökkenése) az adótörvények kihirdetése után készítünk a honlapunkra összefoglalót.

Fontos tájékoztatást adott ki a NAV
2017. szeptember 21.

amely szerint a 2017. szeptember 21-én kiadásra kerülő új JAVA verziója a jelenlegi ÁNYK programmal (v2.77) nem kompatibilis, tehát el kell kerülni a JAVA automatikus frissítését. További részleteket a NAV honlapján találnak.

Az előző évekhez hasonlóan idén is 75% kedvezménnyel tud olyan 2017-es modulokat vásárolni az őszi akciónkban, amelyet korábban még nem használt. Amennyiben bővíteni szeretne, érdemes ezt a jövő héttől kezdődően, a negyedik negyedévben megtenni.

November végéig lehet jelentkezni az on-line végezhető mérlegképes kötelező továbbképzésre, bővebb információt a honlapunkon találnak, az ára változatlan.

2017. május 16.

Ahogyan tavaly is, a beszámolási időszak utolsó hétvégéjén, május 27-én és 28-án is fogadjuk leveleiket és igyekszünk segíteni a beszámolóval kapcsolatos esetleges kérdésekben.

Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy a zsaroló vírussal kapcsolatos hisztéria nem minden esetben indokolt ugyanis csak azokat a gépeket fertőzheti meg a vírus, amelyeknél a windows frissítés nem automatikus. Az ilyen gépeknél a Vezérlőpult >> Windows Update menüpontjában lehet frissíteni, Windows 10 verziónál pedig a Gépház >> Frissítés és biztonság részében található ugyanez a menüpont. A javító csomag letöltése után (de az automatikus frissítés megléte esetén is) újra kell indítani a számítógépet, de hogyha valakinek automatikus a frissítése és március 14 óta bármikor legalább egyszer újra indította a gépét, az biztonságban van.

Ettől függetlenül érdemes néha megbizonyosodni arról, hogy Makrodigit Légimentésével rendben és rendszeresen mentődnek az adatok. Ezt a legimentes.makrodigit.hu címen tudják ellenőrizni. Kérjük jelezzék, hogyha problémát tapasztalnak, inkább akkor foglalkozzunk ilyennel 5 percet, amikor nincs rá szükség, mintsem hogy szükség legyen rá, de hiába.

2017. április 21.

Idén is folytatjuk a Pallas70 online végezhető kötelező mérlegképes képzésével kapcsolatos akciónkat, bővebb információt a honlapunkon találnak. A tanfolyam mostantól elérhető, lehet rá jelentkezni.

Sokak kérésére egyszerűsítettük a Makrodigit Számlaíróval készíthető díjbekérő (vagy más hasonló fejlécű, de díjbekérő tartalmú dokumentum) nyomtatási képét. Ne feledjék, hogy a díjbekérő nevét a számlatömbben megadhatják, elnevezhetik Pro Forma Számlának vagy bárhogy kedvükre. Az ilyen formájú és tartalmú bizonylatokat továbbra sem adja fel a program.

2017. április 28-án, pénteken internet szolgáltatót vált, ezért ügyfélszolgálatunk bizonyos időszakokban korlátozottan lesz elérhető, javasoljuk, hogy ezen a napon e-mailben jelezzék kérdéseiket!

2017. március 7.

A héten készen leszünk az éves beszámoló modullal és a 29-es bevallással. A szokásosnál későbbi készültséget az indokolja, hogy a beszámolók 2016-ról már nem az ÁNYK programon keresztül, hanem on-line az OBR rendszeren keresztül nyújthatók be.

Ez itt érhető el: https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes

A benyújtással kapcsolatban készítettünk egy tájékoztatót, amely a honlapunkon elérhető itt. Külön felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a beszámoló felületén elég körülményes a mentés. Mindaddig, amíg az ember a törzs adatokat tölti csak ki, addig nem is lehet, később megjelenik az OBR fájl letöltése nevű lehetőség, amely a számítógépen a letöltések mappába készít egy obr fájlt, amely a későbbiekben visszatölthető. Ennek azért van jelentősége, mert ha az ember 20 percig nem nyúl a géphez, akkor a rendszer kilépteti mentés nélkül. A jobb alsó sarokban számolja a rendszer a perceket, érdemes figyelni és néha hozzá nyúlni, hogyha a munka közben történik valami (telefon stb.).

A könyvelőiroda ügyfeleink közül többen kérték, hogy hozzunk létre ügyfélnyilvántartó rendszert, amely az irodákban ebből a célból vezetett Excel fájlokat lenne hivatott helyettesíteni. Elkezdtük ennek a fejlesztését, nyár elejére leszünk vele készen, addig is az a kérésünk, hogy aki érdeklődik ilyen iránt, és határozott elképzelései vannak, az küldje el nekünk a most használt eljárásainak leírását és esetleges javaslatait 2017.március 31-ig az info@makrodigit.hu címre, a tárgy mezőbe kérjük írják be, hogy „crm modul”.

Egy kedves ügyfelünk, aki oktatással is foglalkozik, on-line tananyagokat készített kezdő könyvelők számára. A tananyag során a könyvelést a Makrodigit programmal mutatja be, így azok is, akik ugyan nem kezdő könyvelők, de a Makrodigitet nem ismerik eléggé, sokat tanulhatnak a program használatáról.
A tananyagokról itt olvashat bővebben.

2016. december 29.

A bér programot használók figyelmét az alábbiakra hívjuk fel:

Az áfások figyelmét pedig az alábbaikra hívjuk fel:

Január 1-től a 100.000,- Ft-ot elérő vagy azt meghaladó áfa tartalmú kimenő számlákon szerepeltetni kell a vevő adószámát. A 65-ös bevallás M lapjában most még marad az 1 millió forintos értékhatár, a 100.000 forintra módosítás ott csak július 1-től lép hatályba. Az online adatszolgáltatás is július 1-jén lép hatályba, de ennek technikai részletei továbbra sem ismeretesek.

Vissza a lap tetejére

2016. november 24.

SZJA, SZH, EHO, Cafeteria
Jelentős minimálbér emelkedés várható (127650 lehet az új érték) a szochó egyidejű csökkenése mellett, a pontos számok a rendeletek elfogadásáig - kis eséllyel - még változhatnak. Ezen kívül változhatnak a családi kedvezmények és kétkulcsossá válik az EHO, a programba mindezeket a változásokat természetesen betesszük majd csakúgy, mint a béren kívüli juttatások változásait.

Áfa – 100e Ft felett M lap!
Az eddigi 1M Ft 100e Ft-ra változik január 1-től, emiatt sokkal több M lap készül majd. Fontos, hogy az érintett partnerek adószámát egyszer be kell a programba írni, a vevő vagy a szállítói számla rögzítéskor a partnernél kell ehhez F9-et nyomni, ekkor szerkeszthetők a partner adatai.
Aki a számlaíró programot is használja, az külön listát készíthet az ott használt, hiányzó vagy hibás adószámú vevőkről, ez a NAV menüpontban kérhető.
Elvileg továbbra is csak június 30-ig kell M lapokat készíteni, onnantól majd, mivel on-line lesz a számlaíró program, elvileg már majd nem kell, de ezt július 1-jén fogjuk tisztán látni.

Számviteli törvény változása
2016-tól jelentős változások vannak a beszámolók környékén.
Egyrészt a megváltozott számviteli törvénynek megfelelően megszűnnek sorok, újak jönnek, illetve eltűnik az adózás utáni eredmény után következő rész. Ezek a változások természetesen érintik a beszámolók „előző év” adatait is. Az átsorolásokat és a szükséges változtatásokat automatikusan megcsináljuk, ezzel Önnek teendője nem lesz.
Másrészt a beszámolókat új rendszeren keresztül kell beadni, a Bíróság OBR néven rendszeresített egy új webes felületet.
Jó hír, hogy erre az új felületre a Makrodigitből is át lehet majd adni adatot, a program képes lesz együttműködni az új rendszerrel. Amíg azonban nem vagyunk teljesen készen a vonatkozó fejlesztésekkel, addig a Mérleg és Eredménykimutatás menüpontokat meghagyjuk még a régi törvény szerinti állapotban és majd 2017 elején, amikor elérhetővé tesszük a 2016-ról szóló beszámolók elkészítését, akkor fogjuk a menüpontokat is az új törvénynek megfeleltetni.
2016. december 1. után csak az OBR rendszeren keresztül lehet beszámolót beadni, tehát ettől a naptól kezdve az ÁNYK-s lehetőség nem működik.

Vissza a lap tetejére

2016. június 27.

NAV online adatszolgáltatás 2017-től, előkészületek

2017-től a számlaíró programok online kell adatot szolgáltassanak a NAV felé. Az adatszolgáltatás fontos része lesz a vevő adószáma.
A Makrodigit szeretne segítséget nyújtani abban, hogy ez az adatszolgáltatás minél simábban menjen, ezért új menüpontot tettünk be a számlaíró programba.
A NAV menüpont alatt a

Még nem tudjuk mi sem, hogy milyen áfa összeghatár felett lesz kötelező számlánként megadni a vevő adószámát is, egyelőre úgy tűnik, hogy már 100,000,- Ft-tól, érdemes tehát az ilyen vevőknél az adószámokat időben (még idén) felvinni a programba.

Vissza a lap tetejére

2016. április 8.
Főállású egyéni vállalkozók SZJA előlegéről

A főállású EV jogviszony esetén be lehet állítani, hogy a negyedéves előleg havi bontásban jelenjen meg az utalási listán.
Bővebbet erről a Gyakori Kérdésekben írunk.

EVA-s alanyok szakképzési járulékáról

Be lehet állítani cégenként, hogy az EVA-s adóalany szakképzésije negyedévente felkerüljön az utalási listára, bővebben a Gyakori Kérdésekben olvashat erről.

Mezőgazdasági őstermelők számfejtéséről

Régi ígéretünket sikerült végre valóra váltsuk, a programban számfejthetők a mezőgazdasági őstermelők. Ennek részleteit a honlapunkon a Gyakran Ismételt Kérdések között a Bérrel kapcsolatos kérdéseknél találja.

A 40 EUR összegű behajtási költségátalány kezeléséről

A költségátalány kötelező előírásában változások vannak, ráadásul ezek már érintik a mostani zárást is. A programban lévő lista továbbra is működik és segítségével továbbra is listázhatók az összegek, a változások magát a listát nem érintik.

A kötelező képzésről

Idén is folytatjuk az on-line végezhető kötelező képzéssel kapcsolatos akciónkat, bővebb információt a honlapunkon találnak.

Vissza a lap tetejére

2016. január 15.
Tájékoztató a családi kedvezmény 2016.évi változásairól
NAV tájékoztató

Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXXI. törvény – többek között –a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmek után alkalmazandó adó mértékét 15 százalékra csökkentette. Annak érdekében, hogy a kedvezményezett eltartottak után a családoknál maradó adó ne csökkenjen, emelni kellett a családi kedvezmény eltartotti létszámtól függő adóalap-csökkentő tételeinek nagyságát is. A kétgyermekes családoknál most lépett hatályba a még 2014-ben elfogadott módosítás, miszerint az általuk érvényesíthető kedvezmény emelkedik.

További részletek >>>

Vissza a lap tetejére

2015. december 1.
SZJA – 2016

Jövőre a 16%-os kulcs 15-re csökken, egyéb jelentős változásról nem tudunk. A bevallásról szóló nyilatkozat még nem jelent meg, amint meglesz, beillesztjük a programba, illetve a minimálbér változását is természetesen amint látjuk, betesszük.

Számlaírás – a kézi számlázás megszűnése

Bizonyos sajtóhírekből és a már megjelent jogszabályokból többen azt a következtetést vonták le, hogy jövőre megszűnik a kézi számlázás.
2017-től várhatóan (erről még nincs jogszabály, csak sajtóértesülések) azoknak is kell majd tételes (és talán heti) 65/M lapos bevallást adni, akik kézzel írják a számláikat, és az 1M Ft-os áfa határt egyidejűleg drasztikusan leviszik. Ez a várható változás került be úgy a köztudatba, hogy „megszűnik” a kézi számlázás.
Azok számára, akik 2017-től is a kézi számlázásnál maradnak, lehetővé tesszük majd, hogy az adatszolgáltatást a számlaíró programunk segítségével egyszerűen elkészítsék.
Ami azonban majdnem biztos, hogy az értékhatár változás miatt egyre több partner (vevő/szállító) adószámát kell a programban rögzíteni azért, hogy a megfelelő M lapon meg tudjon majd jelenni.
Javasoljuk, hogy amikor idejük engedi, a partnertörzsbe (vevő vagy szállító rögzítéskor F9) az adószámokat gyűjtsék maguknak.

Számviteli törvény változása

2016-tól lesz egy lényegi változás a mérlegben az eredmény kezelésével/megjelenítésével kapcsolatban. Ezért (és egyéb okokból is) 2016-ban kétféle CEGINFO nyomtatvány lesz (remélhetőleg), az egyik az, amelyikkel a 2015-ről szóló beszámolókat kell készíteni, a másik pedig az, amivel a 2016-ról szólóakat, ide értve már a 2016 év közben megszűnőket is. Amint ez utóbbi nyomtatvány megjelenik, mi is ki fogjuk hozni a javaslatunkat arra, hogy a programban hogyan kezeljük majd a változást.

Vissza a lap tetejére

2015. november 18.
Gyakran ismételt kérdések a számlázó program"adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" elnevezésű új funkciójával összefüggésben
NAV tájékoztató

 

További részletek >>>

Vissza a lap tetejére

2015. október 8.
A számlázó programok "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciója
NAV tájékoztató

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2016. január 1-jétől hatályos 11/A. §-a értelmében a számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie.

További részletek >>>

Vissza a lap tetejére

2015. szeptember 19.
A családi kedvezmény érvényesítésével összefüggésben módosultak az adóazonosító jel használatának szabályai
NAV tájékoztató

Mint ismeretes, az Szja törvény 2015. január 1-jétől hatályos 48. § (3) bekezdés b) pontja és a 84/ZS. § (5) bekezdésben foglalt átmeneti szabály értelmében a 2015. évről szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban, valamint a családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg nyilatkozatban 2016. január 1-jétől az adóazonosító jelet kötelezően fel kellett volna tüntetni. A szabály magánszemélyek széles körének kötelezettségévé tette volna, hogy az adóazonosító jellel még nem rendelkező kedvezményezett eltartottnak és eltartottnak minősülő hozzátartozók számára nyomtatvány kitöltésével, és akár személyes, akár postai vagy elektronikus ügyintézéssel az azonosítót megigényeljék.

További részletek >>>

Vissza a lap tetejére

2015. augusztus 25.
Windows 10 megjelenése

A windows 10 ingyen frissíthető, de ez jövő tavasszal is így lesz még. Az a javaslatunk, hogy érdemes még várni a frissítéssel, mert ugyan a Makrodigit minden további gond nélkül működik windows 10 alatt, maga a Windows rendszer folyamatosan javul és tökéletesedik még az idő előrehaladtával.

Csoportos pontozás a devizás programban

A devizás programban is elérhető már a csoportos pontozás, ezzel egy mozdulattal lehet akár több száz számlát bankra pontozni, hogyha a számla is és a bank is HUF alapú.

MNB árfolyam lekérése

A Nemzeti Bank augusztusban váratlanul megváltoztatta az árfolyam közlésére szánt programját, és azóta is többször tapasztaltunk nem publikált változásokat. Igyekszünk minél hamarabb követni ezeket, az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk.

Vissza a lap tetejére

2015. április 2.
A 40 EUR összegű behajtási költségátalány kezeléséről

A könyvelő programok jelentős része nem, vagy hiányosan kezeli az ún. „40 eurós”, azaz a behajtási költségátalánnyal érintett számlákat, illetve az egész problémát.

A Makrodigit kidolgozta ennek a nyilvántartását, amelyet honlapunkon a Gyakran Ismételt Kérdéseken belül található a Könyveléssel kapcsolatos kérdéseknél.

Az ügyfél-tárhely használatáról

Eddig csak egyedi kérések alapján aktiváltuk az ügyfél-tárhely szolgáltatást, de annyian kérték és kérik folyamatosan, hogy április 1-től minden Makrodigit ügyfélnek elérhetővé tesszük.

A rendszer továbbra is ingyenes, pénzt csak azoktól a könyvelő irodáktól kérünk, aki csak ezt kérik, tehát nem használnak másra Makrodigit programot, csak és kizárólag üzenetküldésre.

Javasoljuk, hogy még egyszer olvassák el a vonatkozó ismertetőt, mert akik elkezdték ezt használni, arról számoltak be, hogy sokkal kevesebb vitájuk van azóta, kevesebb dologra kell fejből emlékezni és az elküldött üzenetek listázása pedig nagyban segíti a belső nyilvántartást (kinek mikor mi ment ki stb.).

Az ismertető itt érhető el.

Vissza a lap tetejére

2014. december 22.
A 2015-ös programok

december 29-től lesznek letölthetők. A bér programban a megjelent jogszabály- változásokat átvezettük, az új nyilatkozatok, bevallások, beszámolók megjelenésük után folyamatosan kerülnek be a programba.

Szintén december 29-én kezdjük el kiküldeni a regisztrációhoz szükséges információkat.

Ahogy tavaly is, idén is automatikus regisztráció működik azokon a gépeken, amik látják az internetet és amiken ugyanazok a modulok futnak, mint 2014-ben.

Aki ezen változtatott, annak ini file-t küldünk.

Vissza a lap tetejére

2014. november 10.
A Társasházi program bevezetéséről

A Mikrodigit Társasház programjának mintájára elkészítettük a Makrodigit Társasház programját, amely nagy segítséget nyújt a társasházakat könyvelőknek abban, hogy az albetétek analitikáját egyszerűen és gyorsan lehessen kezelni.

A program mellett, de attól függetlenül egy kommunikációs szolgáltatást is kínálunk Makroház néven, ez egy interneten elérhető tárhely, ahova a könyvelő vagy közös képviselő fel tudja tölteni a lakók egyenlegeit vagy bármit, amit fontosnak tart közölni és aminek az elküldését fontos dokumentálni. Ez november legkésőbb november 17-től elindul a www.makrohaz.hu címen.

A program ára a honlapon elérhető. Aki már korábban bármikor használta a Mikrodigit programját, az frissítéssel kapja majd meg, aki még nem, az pedig az őszi kedvezménnyel tudja megvásárolni. A program első változata 2014. november 17-én lesz letölthető, ebben rögzíthetők lesznek az alap adatok és a nyitó egyenlegek, december 1-én pedig kiadjuk azt a változatot, amely már kommunikál a Makroház rendszerével, felad a könyvelésbe, illetve egyéb további kényelmi szolgáltatásokat nyújt (késedelmi kamat számítás stb).

A program használhatóságával kapcsolatban szívesen vesszük azon ügyfeleink észrevételeit, akiknek volt szerencséjük a Mikrodigit programjával dolgozni és/vagy nagy mennyiségben könyvelnek házakat.

Ahogy mindig is, most is nyitottak vagyunk minden olyan észrevételre, ami segít a programot mindenki számára könnyebben kezelhetővé tenni.

Vissza a lap tetejére

2014. október 6.
A számlaíró program bejelentéséről

A bejelentési kötelezettség a 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok adataira vonatkozik. Ezt kell az adóalanynak 2014. november 15-ig bejelentenie.

A 2014. október 1-je után vásárolt számlázó programot a beszerzését követő 30 napon belül kell az adóhatósághoz bejelenteni.

A bejelentéshez szükséges SZAMLAZO nyomtatvány elkészítéséhez a kitöltési segítséget emailben küldjük.

Vissza a lap tetejére

2014. szeptember 22.
Sokan érdeklődnek a számlaíró programunk iránt,

sokan állnának át olyan programokról amik valamiért nem felelnek meg az új követelményeknek, pl. régen vásárolták és a szállító már megszűnt azóta. Emiatt az őszi akciónkat már a mai naptól elindítottuk, mert sokan még október 1 előtt szeretnének váltani. Új ügyfeleknek 60%, régi ügyfeleknek 75% kedvezményt adunk. A bejelentő nyomtatvány XML állományát minden számlaíró programot használó ügyfelünknek időben elküldjük (ha megjelent a NAV-nál), ezzel a program bejelentése egy perc alatt elvégezhető.

Elkészültünk a mikrodigites társasházi program windows-os változatával,

amely alapvetően nagyon hasonlít a bevált mikrodigiteshez, ugyanakkor számos új, modern megoldás is lesz benne, így pl. a lakók egy erre készült webes felületen keresztül kaphatják meg a különböző egyenlegeiket vagy értesítőket, amiket a könyvelő vagy a közös képviselő küld nekik. A webes elérés a társasházi programoknál ma már alap követelmény, ugyanakkor a makrodigitnél arra is ügyeltünk, hogy ez ne nehezítse, hanem könnyítse a munkát. A két rendszert teljesen elkülönítettük, a könyvelő továbbra is dolgozik ahogy eddig, a lakók pedig egy külön felületen olvashatják majd a nekik küldött dolgokat.

A programot novemberben indítjuk, az őszi akció keretében ez is megvásárolható lesz 75%-os kedvezménnyel.

Egyre több bank képes fogadni a webes vagy telepített szoftverébe import állományt az utalandó szállítókról.

Ez akkor érdekes, hogyha sok az utalandó és ezeket egyszerre szeretnénk átutalni. A Makrodigit extra csomag előfizetőinek egyfajta sztenderd giro formátumú export ingyen elérhető, de szívesen elkészítjük bármely bank bármely szoftvere irányába az exportot azért, hogy a tömeges utalás gyorsan tudjon történni. Kérjük érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon a részletekről!

Vissza a lap tetejére

2014. július 1.
A Makrodigit programok június elejétől biztonságosan működnek Windows 8 alatt is.

Kérjük, hogy akik továbbra is még az XP rendszer alatt dolgoznak, kérjenek tanácsot informatikustól/rendszergazdájuktól, hogy hogyan frissítsék gépeiket legalább a legutolsó XP-s verzióra, illetve a .net4-es verziójára.

Vissza a lap tetejére

2014. május 23.
Áttérés a Microsoft .net4 keretrendszer használatára

A zárási időszak után közvetlenül, június első napjaiban kiadjuk azt a programverziót, amely ellenőrzötten működik windows 8 alatt is, egyúttal áttérünk a Microsoft .net4 keretrendszer használatára. Kérjük, aki még nem frissítette a keretrendszert a program figyelmeztetései ellenére sem, az tegye meg június elejéig, csak pár percet vesz ez igénybe és a működést nem befolyásolja, de szükséges a júniustól kiadandó programverziókhoz. A keretrendszer frissítés innen is elérhető.

Folyamatos teljesítés áfája

A könyvelőirodák és könyvelők közül sokakat érinthet az az áfaváltozás, amely szerint júliustól (ismét) módosul a „folyamatos teljesítés” áfája, ez praktikusan azt fogja jelenteni, hogy az érintett helyeken a június hónapban két havi számla áfája fog szerepelni. Kérjük, hogy figyeljenek a programban az áfa és teljesítései dátumok ennek megfelelő letárolására és lekérdezésére is.

Légimentés©

Május 26-tól elindítjuk a Makrodigit ingyenes Légimentés© szolgáltatását, amely biztonsági mentést készít minden ügyfél számára azokról az adatbázisokról (cégekről), amikkel dolgozik. A szolgáltatást 1000 ügyfelenként vezetjük be folyamatosan, először a 0-1000 ügyfélkódra, pár nappal később az 1001-2000 ügyfélkódra, tehát június elején érünk majd el a 9000 feletti ügyfélkódokhoz.
Az eljárás részletes leírását megújult honlapunkon találja a bal oldalon.

Vissza a lap tetejére

2014. április 3.
Kötelező továbbképzés

A Pallas70 Oktatási és Vizsgaközpont elindította a 2014-es kötelező mérlegképes képzéseket online formában, mint tavaly.

Aki szeretne erre jelentkezni, az változatlan feltételekkel teheti ezt meg: a Makrodigit ügyfelei bruttó 9900 Ft-ért vehetnek részt, aki további Makrodigit modult vagy többgépes használatot rendel nálunk egyidejűleg, az 6900 Ft-ért vehet részt.

Egyelőre 250 helyet foglaltunk, kérjük, akik szeretnének az első körbe kerülni, azok mihamarabb jelentkezzenek, a jelentkezési lap itt elérhető, ha ezek a helyek betelnek, akkor reményeink szerint májusban indul a következő akció, hasonló feltételekkel.

A jelentkezés után a tanfolyam bármikor elvégezhető, akár majd júniusban is a mérlegidőszak után, jelentkezni azonban mihamarabb érdemes.

Vissza a lap tetejére

2014. február 27.
A PTGSZLAA nyomtatvány kezelése

Azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, de ehelyett mindenkinek áfás számlát adnak, kötelesek a kiállított számlákról minden hét után bevallást adni, számlánkénti részletekkel (2/2014. (I. 22.) NGM rendelet).

A Makrodigit ennek kétféleképpen tud eleget tenni:

Mindkét esetben a program ÁNYK-kész xml file-t hoz létre, az üzlet nevét és címét csak a könyvelésből történő export esetén kell megadni.

A megnövekedett érdeklődés miatt kérjük, hogy a kapcsolódó üzeneteiknél a tárgy rovatba írják be: „pénztárgép”, hogy az ilyen leveleket – a dolog sürgőssége miatt- előre tudjuk venni.

A PTGSZLAA nyomtatvány sem hibátlan még, de minden esély megvan rá, hogy március 6-ra, ami értelmezésünk szerint az első leadási határidőre (március 1. és 2. számláiról), már hibátlan legyen.

Kötelező továbbképzés

A tavalyi évben sajnos elég későn tudtuk csak elindítani a mérlegképes továbbképzésről szóló akciónkat, de még így is, hogy novemberben kezdődött, sok száz könyvelő végezte el a továbbképzést.

Idén már áprilisban el fogjuk tudni indítani az akciót.

Érdemes tehát ezt megvárni mindazoknak, akik szeretnék kedvezményes, hatékony és kényelmes módon letudni a 2014-es kötelező továbbképzést, további tájékoztatást áprilisban adunk erről.

Vissza a lap tetejére

2014. február 19.
A KATA-s jogviszony kezeléséről

A KATA alanyok kérése nyomán elkészítettünk két olyan jogviszonyt, amellyel ha számfejtést készítenek, akkor a program olyan számfejtést készít, ami csak egy tételt tartalmaz, a törvényben meghatározott értékkel: 50e, 25e vagy 75e Ft-tal. A további beállításokról és tudnivalókról itt olvashat.

A bevallásba az ilyen jogviszonyú emberek nem kerülnek be, de a NAV utalási listán rajta lesz a KATA összege.

A jogviszonyokat nem tettük bele a programba, hanem ezek külön letölthetők és a letöltés után az Alapadatok/Jogviszonyok menüben az új jogviszony beadásánál importálhatók.

A pénztárgép helyett számlát írók bevallásáról

2014-be, ahogyan arról korábban is írtunk Önnek, megszűnnek, a nettó bérmegőrzés, a karrierhíd, valamint a Egy januári NGM rendelet szerint, azok, akik a pénztárgép helyett minden vevőnek áfás számlát írnak (erről február elejéig kellett nyilatkozni), azok bevallást kell majd adjanak a megírt számlákról napi bontásban, hetente (!). Kérjük, időben ellenőrizze, hogy Önt, vagy ügyfelét érinti-e ez a rendelkezés.

Egyelőre mi sem tudunk többet annál, mint ami a rendeletben és a sajtóban megjelent, az biztos azonban, hogyha valóban beáll ez a kötelezettség, akkor a Makrodigit számlaíró programból szeretnénk azonnal megfelelni a követelményeknek, hogy az ügyfeleinknek ne kézzel kelljen a heti jelentéseket kitölteni.

A vezető tisztségviselő (VT) jogviszony módosításáról

A vezető tisztségviselő (VT) jogviszony még a Mikrodigit programból érkezett abban az időben, amikor az ügyvezetők vagy egy részük ebben a jogviszonyban dolgozott. Azóta az ügyvezetők munka- vagy megbízási jogviszonyban lehetnek csak, ettől függetlenül az akkor kiüresedett VT jogviszonyhoz nem nyúltunk. Többen jelezték, hogy szívesen használnák ezt a jogviszonyt továbbra is (pl. FB tagoknál), ezért a munka-erőpiaci járulék 1,5%-os értékét 0-ra állítottuk a mostani szabályoknak megfelelően.

Vissza a lap tetejére

2014. január 27.
Az M30 kötelezettségről

Egy friss NAV tájékoztató szerint nem szükséges M30-as készítése azok számára, akik év közben léptek ki és megkapták akkor a kilépő szja adatlapjukat. A közlemény itt olvasható.

A 2014-es bér változások követéséről a programban

2014-be, ahogyan arról korábban is írtunk Önnek, megszűnnek, a nettó bérmegőrzés, a karrierhíd, valamint a START Plussz, -Extra és –Bónusz kedvezmények. Új kedvezmény az anyasági ellátáshoz kötődő kedvezmény, amely 3 vagy több gyerek esetén 3 évig 27% további 2 évig 14,5%.

Megszűnő kedvezményeket a program 2014-ben nem számfejt.
Az új 3 gyerekes anyasági kedvezmény kezdete-vége külön felvihető a dolgozó adataiban.
A 1408-ban jelölni kell a GYES/GYED melletti munkavégzést, ezért ezt is meg kell adni a dolgozó adataiban!
A kiadott 1408 és 1458 nyomtatványokkal történt tesztek alapján a családi járulékkedvezmény számfejtése ezeknek megfelelő a programban. Mindkét bevallás legkésőbb 30-án, csütörtökön elérhető lesz.

Beszámoló modul

Megjelent a 2013-as programban az éves beszámoló modul, amely továbbra is az extra csomag része (azon belül külön díja nincs). A beszámoló modul elkészíti a 06-os (mikro-gazdálkodói) beszámolót is.

A program leírása itt elérhető.
A leírásban a 06-os beszámolóra külön nem tértünk ki, az értelemszerűen a 01-es és 02-es mintájára működik.

1429

A program egyelőre az eredmény-kimutatást készíti el a 29-es nyomtatvány számára, hogy az adót ki lehessen számíttatni. A 29-es nyomtatvány mérleg oldalait is hamarosan véglegesítjük.

Vissza a lap tetejére

2014. január 13.
Az éves beszámoló modul megjelenésének várható időpontja

2014. január 1-től a Céginformációs Szolgálat csak az idei EB14-es nyomtatványokat fogadja el, és ez nem csupán a 2013-ról szóló beszámolókra igaz, hanem minden, korábbi éveket érintő beszámolóra is. Ezért a programban amikor élesítjük a 2013-as beszámoló modult, egyidejűleg kicseréljük a 2012-es program beszámoló moduljában a használt nyomtatványt, és a 12-es programmal is az EB14-es nyomtatványokat lehet majd elkészíttetni.

A január 20-i hétre várhatóan elkészülünk a 2013-as beszámoló modullal, amely korábbi ígéretünkhöz híven a mikrogazdálkodói beszámolót is kezeli.

Az AVAST víruskereső program használata a Makrodigit program mellett

Több helyről származó tapasztalatunk szerint az Avast vírusölő program nem engedi frissülni a Makrodigit programot. Ezt a problémát úgy lehet kezelni, hogy az Avast programnál be lehet állítani (nem véletlenül), hogy 10 percre kapcsolja ki magát, a jobb gombbal kell a tálcán lévő ikonra kattintani ahhoz, hogy ezt ki lehessen választani. Az ideiglenes kikapcsolás után a Makrodigit gond nélkül frissíthető a honlapunkról.

Az átmenő számlák áfa kezeléséről

Többen kérdezték írásban és telefonon is, ezért ezúton is leírjuk, hogy a kettős programban a decemberi teljesítésű, de januári áfa dátumú (pl. telefon) számlákat úgy kell kezelni, hogy a számlát decemberre kell rögzíteni, és csak az áfa dátumot kell januárra tenni.

Ekkor a program a 2014 januári áfa bevallásban fogja azt szerepeltetni, de fontos, hogy az áfa lista/bevallás készítésekor a teljesítés szerint/áfa dátum szerint közül az áfa dátum szerint-et válasszuk, ekkor a program a számlákat nem a teljesítés dátum, hanem az áfa dátum szerint listázza és veszi be a bevallásba.

A decemberi áfában ugyanezek a tételek akkor nem lesznek benne, hogyha itt is az áfa dátum szerint kérjük le a listát/bevallást. Fontos ellenőrizni a korábbi hónapok gyakorlatát, aki eddig teljesítés szerint áfázott, ott érdemes továbbra is azt folytatni, hogy ne maradjon ki számla a bevallásokból, tehát az is egy megoldás, hogy az ilyen számlákat 2014-re januárra visszük fel és elhatároljuk őket 13-ra, így 14-ben is lekérhető lesz az áfa teljesítés dátuma szerint.

Vissza a lap tetejére

2013. november 19.
A 2014-es bérváltozásokról

2014-ben a családi adókedvezmény levonható lesz az egyéni járulékokból is, tehát az adóalap hiányában fel nem használható családi adókedvezmény érvényesíthető az egyéni egészségbiztosítási és az egyéni nyugdíjjárulékkal szemben is. Év közben a munkáltató kötelessége lesz ezt megállapítani. A kedvezmény 08-as bevalláson történő kezelése egyelőre még alakul, reményeink szerint január előtt elkészül a 1408-asnak a végleges változata, ezért a 2014-es program kiadásával az utolsó pillanatig megpróbálunk várni.

További fontos változás lesz, hogy a nettó bérmegőrzés szochó kedvezménye megszűnik.

A 2014-es bér programban egyszerűbb esetekben megoldható lesz, hogy egy megnyitott január után úgy újranyissuk az évet, hogy ne kelljen az addig felvitt számfejtéseket újra megcsinálni. (Ilyen egyszerűbb esetnek tekintjük azt pl., amikor január elején kilépőket intézünk, de még a decemberi számfejtések nincsenek készen mindenkinek. Megoldható lesz tehát az, hogy adott cég teljes decemberének számfejtése nélkül nyissuk meg a januárt, és később rányissunk újra.)

Az EFER rendszerről

Sokan érdeklődtek iránta nálunk, a napokban útjára indult az EFER elnevezésű rendszer, amely segítségével egy „közös” adószámlára lehet utalni többféle adónemet. Minden utalás előtt meg kell adni egy külön felületen a magyarorszag.hu-n belül, hogy az utalandó összeg hogyan oszlik meg a különböző adónemek között, a bevallás tehát nem elegendő információ ehhez. Ráadásul ilyen utalást csak olyan bankból lehet kezdeményezni, amelyik csatlakozott ehhez a rendszerhez és az egésznek talán a legnagyobb szépséghibája,hogy egyelőre csak az FHB-nál érhető el ez a lehetőség. Elképzelhető, hogy további bankok is csatlakoznak majd, figyelemmel kísérjük a rendszernek a változásait, illetve hogy tudunk-e segítséget nyújtani a Makrodigit felhasználóknak bármilyen formában a rendszer használatában. Az ilyen csoportos utalás előnye (így, hogy nem elkerülhető, hogy az ember megadja a szétosztást) annyi, hogy a bank tételenként felszámított terhelési díjat csak egyszer számítja fel (az összeg nagyságától függő díj nem változik nyilván, hiszen az adók összege nem változik), de egyelőre nem tudni még, hogy a bankok nem vezetnek-e be külön díjtételt az EFER-es utalásokra. Legközelebb ezügyben akkor adunk tájékoztatást, hogyha érdemben és sokaknak tudunk esetleg segíteni.

Az eddig elérhető információk itt találhatók.

A 08-as bevallás kezeléséről

2014-től áttekinthetőbb lesz a 01-es lap, nagyon fog hasonlítani a bevallási képre. Az adatokat Ft-ban kell majd megadni, a kerekítést a program elvégzi és tárolja majd a nem kerekített értékeket is. A tárolt bevallások böngészését is egyszerűbbé tettük 2014-től.

A kötelező továbbképzésről

Kérjük, hogy mindazok, akik még idén szeretnék a mérlegképes továbbképzést az interneten elvégezni, és élni szeretnének a Makrodigites kedvezménnyel, december 6-ig jelentkezzenek, mert a Pallasnál december 20-ig lezárják a tanfolyamainkat.

További információt erről (jelentkezés, árak) itt találnak.

Vissza a lap tetejére

2013. október 22.
A 2014-es regisztrációkról

2014-ben minden olyan gépen, ami internetre kötött, automatikusan regisztrálódnak majd a frissített programok, nem lesz szükséges válaszkódot kérni (a jobb alsó sarok azonnal szürke lesz). Az extra modult használókat kérjük, hogy egyetlen alkalommal közvetlenül az internetről frissítsenek programot, ekkor a telepítő be fogja állítani a gépen az ehhez szükséges programváltozást. Az extra modult nem használóknak nincs plusz teendőjük, hiszen ők mindig az internetről frissítenek.

A fejlesztési tartalékról

Mostantól rögzíthető lesz a tárgyi eszköz programban a fejlesztési tartalékból történő eszközök beszerzése is. Az ilyen esetekre javasolt megoldásunkat a honlapunkon található Tárgyi eszköz programleírás tartalmazza már. További pontosítások még várhatók a témában, erről a változások között fogunk tájékoztatást adni.

2014-ben változik a családi kedvezmény érvényesítésének rendje

A napokban megjelent szöveg szerint: "(3) A foglalkoztató a családi járulékkedvezmény havi összegét úgy érvényesíti, hogy az annak megfelelő összeget a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékként és – ha a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék nem nyújt teljes fedezetet a járulékkedvezményre – nyugdíjjárulékként nem vonja le, és nem fizeti meg az állami adóhatóságnak. A családi járulékkedvezmény havi összegét a foglalkoztató az Art. 31. § (2) bekezdés szerinti bevallásában vallja be."

A szöveg alapján a 1408 több variációja is elképzelhető. Logikus az lenne, ha az eredeti járulékokat és a kedvezményt kellene kimutatni. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban arra kell felkészülni, hogy a NAV velünk fogja kiszámoltatni a csökkentett járulék összegeket is, viszont ennek pontos elszámolási módját a tv. javaslat nem tartalmazza. Amint pontosabb információnk lesz erről, tájékoztatást fogunk adni.

Év vége

Novemberben egy részletesebb leírást küldünk még a zárás-nyitás körüli újdonságokról, tudnivalókról (tervezzük pl. hogy a bér állományokat is többször lehessen „mögé”nyitni, úgy, ahogyan a könyvelést), a jövő évi programokkal kapcsolatos díjbekérőket decemberben fogjuk csak küldeni, kérjük továbbra se küldjenek ezért megrendeléseket, a rendszerünkből automatikusan mindenkinek küldünk majd díjbekérőket, az interneten is olvasható árak nem fognak változni.

Vissza a lap tetejére

2013. október 8.
Fizetett ünnep számítása

Már az új Mt. januári hatályba lépésekor felmerült, hogy a törvény a havidíjas dolgozóknál megszüntette a "fizetett ünnep" fogalmát, annak minden következményével együtt. A gyakorlati számítási példák viszont azt mutatták, hogy pl. a január másodikán kilépő dolgozó pénze annyira eltérő lenne az addig megszokottól (két huszonharmad helyett egy huszonketted), hogy ezt senki sem szeretné így használni. Ezért, és mert a törvényszöveg - ebben a kérdésben sem - volt egyértelmű, maradtunk a régi számítási módnál.

Az évközi változás nyomán azonban úgy módosult a törvény szövege, hogy mostanra a havidíjasoknál a fizetett ünnep megtartása nehezen indokolható. Ezért a program 2013. októbertől havidíjasoknál nem fog fizetett ünneppel számolni. A január másodikán kilépőhöz hasonló esetek ettől nem lesznek szebbek, de inkább ez a megoldás felel meg a törvény szövegének. Mivel azonban a törvény szövege még mindig nem egyértelmű, megadjuk a lehetőséget, hogy a cég tulajdonságainál megadható legyen: "Havidíjasnak fizetett ünnep 2013.08 után is", és ekkor a program továbbra is a régi módon számol.

Bérjegyzék e-mailen

Sok esetben fordul elő, hogy a könyvelőtől várják el a bérjegyzék eljuttatását a dolgozóhoz, (még akkor is, hogyha ez sokszor nem az ő feladata). A Makrodigit ezért 2013. októberétől elérhetővé teszi a programban azt a lehetőséget, hogy a bérjegyzéket e-mailen is ki lehessen küldeni. Ennek egyszeri díja bruttó 7,200,-Ft, amely összegért az Ön által megadott gmail címet beparaméterezzük úgy, hogy az Ön vevőkódjáról a megadott gmail címről menjenek ki a bérjegyzékek (a díj egyszeri, és az egyedi beállítás munkadíját tartalmazza). További információkat itt olvashatnak.

Kötelező képzés 2014-ben

Mindazoknak, akik 2013-ban már vettek részt kötelező képzésen, de érdeklődtek volna a kedvező árú távoktatási forma iránt, jelezzük már most, hogy a lehetőség 2014-ben is élni fog, de a tananyag legkorábban tavasszal jelenik majd meg, tájékoztatást fogunk adni róla.

Beszámoló modul, mikro-gazdálkodói beszámoló

Továbbra is az extra csomag része, (és nem kell külön fizetni érte) a beszámoló modul, amely a 2013-ról szóló éves mikro-gazdálkodói beszámolót is el fogja készíteni. Felhívjuk figyelmüket, hogy ahhoz, hogy valaki ilyet készítsen, a kormányrendelet szerinti számlatükör használata nem feltétel, ilyen esetben csupán annyi többlet kötelezettség van, hogy a vállalkozásnak rendelkezni kell számlarenddel (és nem pedig számviteli politikával). A feltételekről és a részletekről a Szt. 9. szakasz 6. bekezdésében, valamint a tavaly december 20-án elfogadott 398/2012. kormány rendeletben olvashatnak részletesen.

Vissza a lap tetejére

2013. szeptember 19.
Korábbi ígéretünkhöz híven meghirdetjük a kedvezményes mérlegképes kötelező képzést online formában.

A képzés kedvezményes ára 9900 Ft (az ár a 27%-os áfát is tartalmazza), azoknak akik őszi akciónkban további modult vásárolnak, 6900 Ft (szintén áfával).

Az őszi akciónkról szóló tudnivalók a honlapunkon már olvashatók. Minden ügyfél annyi személyt irathat be, ahány gépen a programunkat használja, plusz egy fő, tehát pl. az egygépes ügyfelek két személyt irathatnak be.

Az online tananyagot az országos oktatói hálózattal rendelkező, nagy múltú Pallas70 Kft. fejlesztette ki (és akkreditáltatta az NGM/1224-1214/2013 és NGM/1224-1213/2013 számokon, a képzés ára nem Makrodigit ügyfeleknek 12700 Ft).

Beiratkozni a kedvezményes képzésre a Makrodigitnél szükséges, a honlapon található módon.

A kedvezményt a Pallas70 Kft. csak azoknak a Makrodigit ügyfeleknek tudja biztosítani, akik a Makrodigiten keresztül regisztrálják magukat.

A távoktatásban történő részvétel teljesen egyenértékű a személyes részvétellel történő képzéssel.

Vissza a lap tetejére

2013. augusztus 13.
A távolléti díj számításának változása

2013. augusztus 1-től hatályos az a változás, amely szerint a szabadság miatti távolléti díj alapbér részét hasonlóan kell számolni, mint 2012-ben. A program ennek megfelelően működik az augusztus 1 utáni szabadságok esetében.

Új elem a vasárnapi pótlék figyelembevétele a távolléti díjban. Ehhez a programnak tudnia kell, hogy az irányadó időszakban (megelőző 6 hónap) teljesített vasárnapi pótlék hány vasárnapot érintett. Ehhez egy új számítási módot kellett csinálnunk, melynek neve: "Órákra (nappal)". A pótlék számítása ugyanúgy az órákból történik mint eddig, de a távolléti díj számításánál a program a napokat is nézni fogja. Ha szükséges a megelőző 6 havi számfejtéseket módosítani lehet a vasárnapi pótlék paraméterezésének megváltoztatása után.

A pénztárgépek cseréjéről

Sok partnerünknek segítettünk már ebben a kérdésben, felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben a Juta-soft pénztárgépeit használják vagy fogják használni, a Makrodigit ügyfeleknek min. 10%-os kedvezmény érhető el a Juta raktárprogramok árából. Továbbra is érdeklődjenek, hogyha Juta-Soft ügyfelek is.

A kötelező továbbképzés eljárásának változásáról

Idéntől elvileg távoktatással (interneten) is teljesíthető a mérlegképes kötelező továbbképzés, gyakorlatilag azonban vannak még apró részletszabályok, ami miatt nem biztonságos még ez ügyben elköteleződni senkinek. A Makrodigit együttműködést tervez egy ismert és elismert oktató céggel, amelynek keretében a Makrodigit ügyfelek könyvelői kedvező díj mellett vehetnek majd részt ilyen távoktatáson. A szabályok remélhetőleg szeptemberben már egyértelműek lesznek és meg tudjuk hirdetni majd ezt az akciót.

Az adók utalásának változása

Sokan várták , hogy valóban egyszerűsödik majd az adók utalása, és egyetlen számlára elég lesz az adókat átutalni (ezzel banki költséget is meg lehet takarítani az egyszerűsítésen túl) . A megvalósulni látszó egyszerűsítés kicsit bonyolultra sikerült, ugyanakkor logikus is: az adóhivatalnál meg kell adni, hogy az induló utalás (ehhez adnak egy külön kódot) milyen adónemekre vonatkozik (a bevallásokból ugyanis ez nem derül ki 100%-ban egyértelmű módon). Hogyha a rendszer ott tart majd, hogy együtt tud működni könyvelő programokkal, a Makrodigit természetesen elsők között fogja létrehozni az utalást előkészítő felületet, reméljük, hogy a harmadik negyedév utalásainál ez már rendelkezésre áll majd működő formában.

Az adatok mentéséről

Felhívjuk figyelmüket, hogy a könyvelt adatokat időszakosan menteni érdemes, lehetőleg fizikailag elkülönült helyre (pl. pendrive). Előfordulhat olyan áramkimaradás, amely pont rosszkor érkezik és bizonyos mennyiségű adat ilyenkor elveszhet. Az adatok mentésének módja: Makrodigit főmenü >> Adatok mentése menüpont. A céglistából ENTER-rel tudja kiválasztani azt a céget amelyiket menteni szeretne, illetve INS vagy + jelek használatával többet is ki tud jelölni egyszerre. Ezután kell a mentés helyét meghatározni (pl. pendrive). A "Törölhetem az előző mentést?" kérdésre válaszoljon IGEN-nel. A mentéskor az adott cég minden könyvelési évre rögzített adatát lementi a program.

Adatok visszatöltése sem bonyolult, a Makrodigit főmenü >> Adatok visszatöltése menüpontban tudja betölteni az előzőekben leírt módon elkészített mentést. Itt meg kell adni, hogy honnan olvassa be a program mentést, de nem a fájlt kell megkeresni, csak azt a meghajtót vagy mappát, ahol a mentés van. A program feldolgozza a talált mentés fájl(oka)t és megmutatja a képernyőn, hogy mit, miket talált. Ön választhat, hogy adott mentés minden adatát betölti, ehhez jelölje be az egy sorban lévő összes négyzetet, vagy csak bizonyos modulhoz tartozó adatokat szeretne visszatölteni, ehhez jelölje be azt a modult, amit szeretne visszatölteni. Az adatok visszatöltése csak a tárgyévi adatokat tölti vissza!

Vissza a lap tetejére

2013. április 26.
A távolléti díj kezelésének várható változásáról

A jelenleg elérhető törvényjavaslatban, amely, ha elfogadják, akkor június 1-től lesz hatályos, a legutóbbi NGM állásfoglalással összhangban többek között az áll, hogy a távolléti díj kiszámításakor nem érheti hátrány a dolgozót azért, mert rövid hónapban megy szabadságra.

Amennyiben elfogadják ebben a formában, a program ezt kezelni fogja, addig azonban megmaradunk a jelenlegi gyakorlatnál, amely a minimálbéreseknél és a 40 órás bérminimumosoknál csinálja csak meg automatikusan a korrekciót, de minden ilyen esetben továbbra is figyelmeztető üzenetet adunk.

A törvénytervezet szövegét elérhetővé tettük honlapunkon is.

A 13KATA nyomtatványról

Először 2014 februárjában lesz esedékes minden Kata alattinak a 13KATA nyomtatvány, de az év közben megszűnőknek már korábban is dolguk lehet vele. Júniusban tervezzük beemelni azt a funkciót amely a nyomtatvány főlapját kitölti, addig ez ügyben türelmüket kérjük.

Az NGM információ gyűjtéséről

Az NGM a szakmai szervezeteken keresztül adatgyűjtést tart annak érdekében, hogy a legelterjedtebb szoftverek gyártóit be tudja vonni bizonyos technikai egyszerűsítések előkészítésébe, (jelenleg pl. a 29-es bevallásból történő beszámoló adatok kivezetését szeretnék megvizsgálni). Amennyiben megadja a Makrodigit, mint szoftvergyártó nevét az Önt megkereső szakmai szervezetnek, elképzelhető, hogy a Makrodigit is részt tud venni ezeken az egyeztetéseken, ezt tehát nyugodtan tegye meg, hogyha kapott ilyen felkérést a Minőségi Könyvelők Egyesületétől, az Adókamarától vagy bármilyen hasonló szervezettől.

Hogyha valóban létre jönnek ilyen egyeztetések úgy, hogy azon valóban részt is tudunk venni, tájékoztatást fogunk adni az ezeken elhangzó esetleg érdekes információkról.

Vissza a lap tetejére

2013. március 21.
Online munkaidő nyilvántartás

Korábbi ígéretünkhöz híven az első negyedévben elkészülünk az online munkaidő nyilvántartó interfésszel, amelynek segítségével mindazok, akik az OL Munkaidőnek (Erzse Tibor) a rendszerét használják, át tudják adni a dolgozói, és át tudják venni az időadatokat.

Az interfész, ahogyan ígértük, az extra csomag előfizetői számára ingyenes. Aki a Munkaidő Nyilvántartó Rendszert szeretné kipróbálni, a regisztrációhoz szükséges kupon kódért, - amellyel azonosítja az OL Munkaidő a Makrodigit felhasználókat, - keresse ügyfélszolgálatunkat.

További információt erről honlapunkon talál.

Beszámoló modul – kiegészítő melléklet

Mivel sok megkeresést kaptunk a kiegészítő melléklettel kapcsolatban, szeretnénk minden érdeklődőt megnyugtatni, hogy a kiegészítő melléklet sablonjának tartalmát folyamatosan bővíteni fogjuk mindazokkal a részekkel, amelyek vélhetően felhasználóink nagyobb része számára jelent segítséget. Ettől függetlenül a létrejövő word file szabadon szerkeszthető.

A beküldéshez –csakúgy mint eddig mindig- pdf file-t kell készíteni a wordből, és az ÁNYK-hoz az aláírás nélküli, wordből készült pdf file-t kell csatolni.

Vissza a lap tetejére

2013. február 11.
Éves beszámoló készítése Makrodigitből

2013. márciusában válik elérhetővé a kettős könyvvitelt vezető cégek számára az a funkció, amely elkészíti a CEGINFO_13EB_XX nyomtatványt (2012 és 2011. évi adatokkal együtt) közvetlenül küldhető formátumban. 2014-től ugyanez a funkció a mikro-gazdálkodói beszámoló automatikus elkészítésére is képes lesz. A funkcióval egy olyan kiegészítő melléklet is készül majd, amely a legfőbb, könyvelésből származó, illetve külön bevitt adatokat tartalmazza, illetve egy sablon taggyűlési határozatot is készít majd a program, segítve ezzel az éves beszámoló és az ahhoz csatolandó dokumentumok elektronikus beküldését.

A mikro-gazdálkodói beszámolóról

2013-től kezdve a kisebb cégek számára megnyílik a lehetőség, hogy kiegészítő melléklet és üzleti jelentés nélküli egyszerű beszámolót készítsenek, sőt, az ezt választó cégeknek számviteli politikát sem kell készíteni. (A feltételekről és a részletekről a Szt. 9. szakasz 6. bekezdésében, valamint a tavaly december 20-án elfogadott 398/2012. kormány rendeletben olvashatnak részletesen.)

Azon cégek, akik a kormányrendelet szerinti számlatükröt használják azok mentesülnek a számlarend elkészítése alól is. A következő napokban kiadjuk a Makrodigitben ezt a bizonyos „szabadon választott kötelező” közös számlatükröt és segítséget is adunk abban, hogy akik ezt szeretnék választani, azok erre a számlatükörre a 2013-as nyitás után egyszerűen áttérhessenek.

Minden fontos tudnivalóról, a közös számlatükör kezeléséről és az erre történő áttérésről a honlapon fogunk tájékoztatást adni, de a nyitást, illetve a 2013-as munkát emiatt nyugodtan lehet folytatni, az áttérés munka közben is meg tud majd történni.

A mikro-gazdálkodói beszámoló ÁNYK-s beszámolóját a program természetesen el fogja tudni készíteni, függetlenül attól, hogy a ég milyen számlatükröt használ.

A KIVA-s cégek bérszámfejtéséről

A KIVA-s cégek beállításáról korábban már adtunk tájékoztatást, arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogyha a cégtulajdonságot a számfejtés után állították csak be, akkor a számfejtéseket törölni kell és újra kell a számfejtést készíteni ahhoz, hogy a program a KIVA szerint (ne) számoljon szochót és a bér miatti kiva alapot helyesen tüntesse fel az utalandók listájának felső részén.

Pénzforgalmi áfa

A pénzforgalmi áfás cégbeállítás esetén a bevallásba kerülő tételeket a program a kiegyenlítés szerint válogatja le. Bizonyos ellenőrzésekhez fontos lehet látni azokat a tételeket, amelyek 2012-ről jönnek át és a korábbi szabályok szerint bevallandók lennének, ezek listázására külön menüpontot készítettünk „Áfa analitika nyitó tételei” néven.

A 1308-as bevallásról

Figyelmükbe ajánljuk a NAV pénteken kiadott közleményét:
Tájékoztató a 1308-as bevallás újdonságairól

Vissza a lap tetejére

2013. február 4.
Az Mt. 2013. évi változásaival kapcsolatban

Az új Mt. 2013.01.01-jével hatályba lépő rendelkezései egyrészt szokatlan, másrészt nem egyértelmű helyzetet teremtettek. Szokatlan, hogy a távolléti díj számításánál a havibért minden hónapban 174-el kell osztani, ezért ha a havidíjas dolgozó szabadságra megy, a számfejtett bére el fog térni az alapbérétől. A tv. erre vonatkozó rendelkezései azonban egyértelműek.

Nem egyértelmű, hogy a havidíjasnak munkaszüneti napra az eddigiekkel ellentétben nem távolléti díj, hanem alapbér jár, de kikövetkeztethető. Szóbeli tájékoztatások szerint pontosan ez volt a törvényalkotói szándék, a Makrodigit is így számol.

Természetesen továbbra is követjük a különböző szervek törvényértelmező állásfoglalásait és a programban mindennemű változást 1-2 napon belül átvezetünk, illetve ezekről súlyuknak megfelelő tájékoztatást adunk.

A 2013. év bérrel kapcsolatos legfontosabb változásai (szochó kedvezmények, MT módosulás következményei, KIVA-val kapcsolatos tudnivalók) továbbra is elérhetők honlapunkon.

Sokan fordultak hozzánk azzal a kéréssel, hogy a munkaviszony megszűnésekor kiadandó álláskeresési járadékhoz szolgáló igazolásra vegyük fel a munkaviszony megszűnésének módját. Mivel ennek tartalmát kormányrendelet határozza meg, amelyben ez nincs benne, ettől eltérni nem tudunk különös tekintettel arra, hogy a Munkaügyi Központok is ezt a formát követelik meg tavaly december 19 óta.

Vissza a lap tetejére

2012. december 21.
A 2013-as programok megjelenéséről

A 2013-as programok megjelenése legkésőbb 2012. december 27-én várható.

A regisztrációhoz szükséges ini file-okat is ekkor kezdjük kiküldeni mindazoknak, akik a programot már kifizették, illetve folyamatosan küldjük majd a díjak beérkezését követően.

2013-ban sok esetben automatikus lesz a regisztráció, ami azt jelenti, hogy nem kell majd válaszkódot kérni, a küldött ini file minden olyan információt tartalmaz majd, ami a teljes körű működéshez szükséges. Az alábbiakban a különböző programok 2013-as indulásáról írunk pár fontos információt, kérjük, olvassa el az Önt érintő részt.

Számlaíró program
A program január 1-től kezdve alkalmas lesz 2013-as számlák írására. A 2013-ra történő év váltás után a vevőket és a tételeket át kell hozni előző évről, mint eddig minden évben, illetve új számlatömböt/tömböket kell nyitni, utóbbira a program figyelmezteti is a felhasználót.

Bérszámfejtés
Annak ellenére, hogy a 2013. január 1-től hatályos Mt. szerint a kilépő papírok és a dolgozókkal történő elszámolás határideje már nem az utolsó munkában töltött nap (a törvény erre ad további 5 munkanapot pl. felmondás esetén lásd Mt. 80. szakasz 2. bek.), a programmal lehet számfejteni és kiléptetni már január 1-én is. Ehhez előtte az előző év adatait át kell venni 2013-ba. Bővebb információ a bér program 2013-as indulásáról és az év eleji kiléptetésekről itt olvasható.

Figyelmükbe ajánljuk a nagyobb cégeket bérszámfejtő ügyfeleinknek, hogy 2013-tól a változó munkarendben alkalmazott munkavállalókkal kapcsolatban több változás is van, amelyek együtt meglehetősen bonyolulttá teszik a munkaidő-nyilvántartást. Az erre kidolgozott megoldásunkról itt olvashat.

Könyvelő programok
A könyvelő programok már januárban is képesek lesznek a pénzforgalmi áfás partnerek jelölésére, valamint a 1365-ös áfa sorokkal működnek már január 1-től, az áfa bevallással kapcsolatos funkciókat azonban később élesítjük majd, miután a NAV kiadja az ehhez szükséges információkat (1365, A60, M leírások) remélhetőleg január folyamán.

Frissítettük a fontosabb adóváltozásokról szóló tájékoztatónkat is.

Vissza a lap tetejére

2012. november 21.
A 2013-as bér változásokról

A 2013-ban életbe lépő bér változásokról szóló összefoglalónk itt elérhető.

Vissza a lap tetejére

2012. november 8.
A 2013-as adóváltozásokról

Összeírtuk témánként, hogy a jelen tudásunk szerint mi várható, illetve milyen változások valószínűsíthetők.

Az áfa változások témakörében

  • a pénzforgalmi áfás adóalanyok könyveléséről itt
  • az ilyen adóalanyok által kiállított számlák kezeléséről itt
  • a számlánkénti áfa bevallásról pedig itt

olvashat.

Az új adónemek kapcsán a

  • kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai által kibocsátott számlák kezeléséről itt
  • a kisvállalati adóról pedig itt

olvashat.

Vissza a lap tetejére

2012. október 11.
Stornírozás a számlázó programban

A számlázó programba sokak kérésére betettük a Mikrodigit-ben régen még létezett „Stornírozás” menüpontot. A funkció egy gombnyomással létrehozza a kiválasztott számla negatív előjelű, tárgynapi keltű, de eredeti teljesítésű változatát, tovább szerkeszthető állapotban. A felső szövegbe a program felajánlja a következő szöveget: „A bizonylat a … számla módosító számlája.” de ez is szabadon átírható.

Ismétlődő számlák másolása

A könyvelőirodák kérésére a listázás menüpont egy ideje „Számlalista és másolás” nevet viseli, mert listázáskor az F9 gombbal a kiválasztott számlá(k)ról egy gombnyomással másolat(ok) készül(nek). A másolatoknál megadható új felső vagy alsó szöveg, de kérhetjük azt is, hogy az eredeti maradjon. A számla keltét a felhasználó adja meg, a teljesítés és a határidő pedig az eredeti időtávolságot tartják a megadott kelttől. Minden másolt számla szerkeszthető még nyomtatás előtt.

Ezzel a funkcióval az időszakosan (pl. havonta) ugyanazoknak az ügyfeleknek ugyanarról készülő számlák fél perc alatt elkészíthetők.

Vissza a lap tetejére

2012. szeptember 24.
Vevőszámlák automatikus feladása más számlázó programokból

Sok ügyfelünknek készítettünk már olyan import funkciót, amellyel más számlázó programok vevőszámla listáit lehet a Makrodigit kettős könyvelő programjába feladni (importálni). Mivel továbbra is nagy az érdeklődés eziránt, úgy döntöttünk, hogy ezt a szolgáltatásunkat formalizáljuk, és meghirdetjük mindenki számára elérhetően.

Bővebben az automatikus vevő feladásról itt olvashat.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy

  • a Makrodigit számára szükséges adatokat minden, excelt kiadni képes számláíróból elő lehet állítani,
  • már havi 15 vevőszámla fölött mindenképpen gyorsabb import file-ból olvastatni be az adatokat könyvelés helyett,
  • az extra csomagot nem használó ügyfeleink részéről is nagy az érdeklődés a funkció iránt.

Azoknak az ügyfeleinknek, akik nem használják az extra csomagot, felhívjuk a figyelmét, hogy 2012. október 1-től minden 2012-es programmodul negyed áron vásárolható meg, így az extra csomag is, de a fenti funkció azonban addig is megrendelhető, mert az átfutása egy-egy feladási minta előkészítésének egy-két hét is lehet.

Nem személyhez kötődő repi számfejtése

Azokban az esetekben, amikor a céges reprezentációt szeretnénk a 08-as bevallás 01-es lapján is megjeleníteni és a bérszámfejtő programban is tárolni és kezelni, javasoljuk az e célra készített tétel használatát a bérszámfejtő programban.
Erről bővebben a bérrel kapcsolatos gyakori kérdések között, a Reprezentáció számfejtése oldalon olvashat.

Vissza a lap tetejére

2012. augusztus 24.
Az ellenérték nélkül cégvezetők bejelentése

Felhívjuk a figyelmét, hogy idén január 1-től a biztosítotti bejelentési kötelezettség egyértelműen kiterjed azokra az ügyvezetőkre, vezető tisztségviselőkre is, akik adott cégben nem kapnak semmilyen juttatást. Tehát ha valaki A cégben ellenérték fejében ügyvezet, vagy dolgozik, és B cégben ellenérték nélkül vállal ügyvezetést, cégvezetést stb., akkor őt B cégnél is terheli a bejelentési kötelezettség.

Sokan ennek a kötelezettségnek a 12T1041-es nyomtatványon tettek/tesznek eleget, ami véleményünk szerint nem elegendő. Véleményünket arra alapozzuk, hogy a 08-as nyomtatvány M lapjának D blokkjában meg lehet adni annak az adóalanynak nevét és adószámát, ahol a magánszemély után a járulékot fizetik. Annak ellenére, hogy a bejelentési kötelezettséget alapvetően a 12T1041-es nyomtatványon szokás teljesíteni, úgy véljük, hogy ebben az egy esetben a 08-as bevallás is bejelentési célú nyomtatvánnyá válik és be kell havonta küldeni mindazon esetekben, ahol ellenérték nélküli személyi közreműködés (jellemzően cégvezetés) történik.

A Makrodigitben ezért a személyes adatoknál megadhatóvá tettük (az érintett jogviszonyok esetében) a „másik cég” adatainak megadását, így beírható, hogy az illető magánszemély után hol fizetik a járulékot és ez az adat bekerül a 08-as bevallás M lapjának D blokkjába.

Külföldi ügyvezető esetében, hogyha rendelkezik ún. A1 igazolással (ez igazolja, hogy a honos államban az illető tb alany) akkor nem szükséges bejelenteni, ilyen igazolás hiányában azonban a külföldiekre is vonatkozik ez a kötelezettség.

Vissza a lap tetejére

2012. július 11.
Az áfa változásai

A 2013-tól hatályos áfa és art jogszabályok alapvetően változtatják meg az áfa bevallási és a bizonylatrögzítési feladatokat, mert a nettó 2M Ft feletti számlákat számlánként kell majd bevallani. A témában megjelent cikkekben azt szokták írni, hogy „hasonlóan az A60-as összesítőhöz stb.”, fontos azonban látni a lényeges különbséget, tehát hogy a belföldi ügyleteknél számlánként kell majd bevallani és fel kell majd tüntetni a számla száma mellett a teljesítés napját, vagy – mivel a teljesítés napja nem kötelező eleme a számlának, ha az a keltével megegyezik- a számla keltét.

A Makrodigit programok természetesen egyetlen gombnyomással létre fogják majd hozni a vonatkozó ÁNYK nyomtatványt, ahhoz azonban, hogy teljes körűen át tudjanak menni az adatok, a nagyobb cégeknek érdemes már idén elkezdeni a jelenleg sokaknál hiányzó adatok, tehát az adószámok rögzítését azért, hogy ne a januári, vagy február elejei, általában igen terhelt időszakban kelljen még ezzel is, tehát a meglévő partnerek adószámának berögzítésével foglalkozni.

Vevők esetében két módon lehet ezt megtenni, aki számlaíró programot is használ, az a Vevők adatai / Módosítás menüpontban tudja felvinni a vevők adószámát, aki nem használ számlaírót, az a könyvelő programban a vevő számla rögzítésénél amikor a partnert megadja, be tudja írni az F9-módosítás megnyomásával az adószámot.

Teljesen mindegy a makrodigit számára a formátum, a HU12345678, az 12345678-2-01 vagy az 12345678-2-42 vagy az 12345678 formátum egyaránt jó lesz ahhoz, hogy a program megtalálja a belföldi adószám első 8 számjegyét, amit az újfajta összesítőre át kell majd adni.

A szállítók esetében, hasonlóan a vevőkhöz, a szállítószámla rögzítésekor lehetséges a partner módosítása és az adószám beírása (amikor feljönnek a szállítók: F9-módosítás).

Vissza a lap tetejére

2012. június 1.
Tájékoztatás

A Makrodigit programokkal kapcsolatosan minden ügyben (új megrendelés, frissítés, bővítés, regisztráció, segítségkérés, stb.) 2012. június 1.-től közvetlenül a Makrodigit ügyfélszolgálatához kell fordulni.

A Mikrodigit ügyfélszolgálata a továbbiakban csak a saját MS-DOS programjainkkal (Átutalási megbízás kitöltő, ill. a régiek) foglalkozik.

Vissza a lap tetejére